Denník N

Slovenka je hviezdou ultrabehov v Ázii: Je to tobogan emócií, eufória sa strieda s mizériou

Veronika Vadovičová pri tréningu v Hongkongu. Foto - archív Veroniky Vadovičovej
Veronika Vadovičová pri tréningu v Hongkongu. Foto – archív Veroniky Vadovičovej

Bratislavčanka Veronika Vadovičová sa po skončení štúdia usadila v Ázii – najskôr žila v Číne a teraz žije v Hongkongu. Behať začala pre radosť, no čoskoro zistila, že dokáže vyhrávať. Vlani celkovo vyhrala ázijskú ultrabežeckú sériu Asia Trail Master.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako najľahšie bežať z kopca;
  • ako zaháňa krízu na 50. kilometri;
  • prečo vzdala svoj jediný ultrabeh na Slovensku;
  • prečo nosí tenisky, ktoré nie sú dizajnovo krásne;
  • aký vzťah k behu majú ženy v Ázii.

Prečo sú pre vás ultrabehy zaujímavejšie než maratóny?

Maratón som nikdy nebežala a behy po ceste sú pre mňa trochu nudné. Bežec je stále na ceste, väčšinou na rovine a mimo prírodného prostredia. Sústreďuje sa iba na svoj výkon, tempo a dosiahnutý čas.

Pri ultrabehu je vždy iný terén a iné prevýšenie, takže sa nedá príliš plánovať, za aký čas by ste ho mohli zabehnúť. Vzhľadom na dĺžku sa dá naplánovať tempo, ale nie je to len o ňom – musíte prekonávať rôzne kopce a členitý terén.

V rámci výkonu máte okolo seba množstvo krásnej prírody a práve to ma na začiatku na ultrabehoch najviac zaujalo. Je to vlastne aj výlet, pri ktorom spoznávate nové krajiny, nielen výkon.

Hovoríte, že pri ultrabehu vás vždy čakajú iné podmienky. Ako sa naň dá pripraviť?

Bežec by mal mať za sebou dostatočný tréning v kopcoch, pretože je to niečo úplne iné než beh po ceste. Beh do kopca aj z kopca si vyžaduje inú techniku a musíte si oveľa viac dávať pozor na to, kam kladiete nohy a ako stúpate.

Sú rôzne techniky, ktoré pomáhajú napríklad najľahšie bežať z kopca. Teraz sú mi už prirodzené, ale zo začiatku to tak nebolo. Bežec by sa mal teda sústrediť nielen na objem tréningu, ale aj na natrénovanie techniky.

Samozrejme, ak sa pripravujete na stokilometrový ultrabeh, musí sa zvyšovať aj objem, aby to nebol pre telo šok. Bežať počas tréningu sto kilometrov by bola hlúposť, ale desať či pätnásť kilometrov nestačí. Objem by sa mal týždeň po týždni zvyšovať.

Beh z kopca je pre mnohých problematický. Môžete opísať, ako najľahšie bežať z kopca?

Najlepšie je voliť rýchle kroky. Kontakt so zemou by mal byť čo najkratší – dopad je potom ľahší, bežec si šetrí kĺby a zároveň nespadne, ak dopadne na nerovný povrch, pretože sa ihneď odrazí a beží ďalej. Rovnováhu vyvažujeme rukami.

Taktiež je dôležité mať prikrčené kolená a telo by malo byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie