Denník N

Tridsať rokov som žila podľa katolíckeho učenia o homosexuáloch, prinieslo mi to len depresie a samotu

Katolícka komunita vo Francúzsku, v ktorej strávila päť rokov (1990 – 1995). Mária Ščepková je v strednom rade s čiernym šálom. Foto - archív M. Š.
Katolícka komunita vo Francúzsku, v ktorej strávila päť rokov (1990 – 1995). Mária Ščepková je v strednom rade s čiernym šálom. Foto – archív M. Š.

Publikovanie tohto textu som chcela na poslednú chvíľu odrieknuť. Nič nikomu nehovoriť. A hlavne nie o sebe. Neurobila som to len preto, že ľudí s podobným príbehom, ako mám ja, je oveľa viac. Mnohí mladí veriaci dnes prežívajú to isté, čo ja pred viac ako tridsiatimi rokmi. A ja nechcem, aby robili podobné životné chyby.

Vyrastala som vo veriacej rodine, no v škole sme na náboženstvo nemohli chodiť. Hoci bolo oficiálne povolené, naša učiteľka od neho všetkých rodičov odhovárala. Od tretieho ročníka som teda každú sobotu tajne chodila na náboženstvo k jednej katechétke. Niektoré deti chodili na športové akcie, na krúžky, ja na náboženstvo. Bolo to také napínavé tajomstvo. Nikto to nesmel vedieť, len deti, s ktorými sme sa u katechétky stretávali.

Neskôr som sa stala súčasťou tajnej cirkvi. Dostala som sa do nej vďaka hodinám jogy. Bežne sa cvičila v školskej telocvični, popri volejbale alebo basketbale. Za socializmu sme ju nepovažovali za ohrozovanie kresťanstva. Naopak, bola obľúbená najmä u mladých, ktorí hľadali aj čosi duchovné. A práve tam som sa spoznala aj s ľuďmi z tajnej cirkvi.

Vďaka tomu som sa dostala aj k náboženským knihám alebo časopisom, ktoré boli v tom čase veľká vzácnosť, nosili nám ich najmä z Poľska alebo z Ríma. Spoločenstvá viedli ľudia, ktorí boli v 50. a 60. rokoch pre svoju vieru vo väzení a zažili mučenie aj týranie. Vytvárali také autentické spoločenstvá, že sa to podobalo tomu, čo sa píše v evanjeliu a v Skutkoch apoštolov o prvotnej cirkvi. Čítali sme Bibliu, prežívali sme intimitu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

LGBTI+

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie