Denník N

Vyradenie zo zostavy? V zámorí to vždy nie je len o výkone, už chápem prečo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pre mladého chalana to nie je jednoduchá situácia. Ak si chce ísť za svojím snom zahrať si v NHL, je nevyhnutné, aby opustil domov.

Niektorí odídu už ako pätnásťroční. A to nie do susedného mesta či susednej krajiny. Ale za oceán do USA alebo Kanady či za more do Škandinávie.

Prídu do cudzieho prostredia s cudzím jazykom a do kolektívu domácich hráčov.

Aj ja som tak odišiel. Najprv som hral dva roky v Kanade, potom štyri roky v Spojených štátoch. Vo štvrtom kole ma draftoval New York Islanders.

V slovenskej seniorskej súťaži som hral už ako šestnásťročný, o dva roky neskôr som sa sťahoval do kanadského mesta Barrie, o polovicu menšieho ako Košice. Hral som tam za juniorský tím Colts.

V posledných týždňoch sa k vám určite dostali správy o nechutnej šikane, ktorá prebiehala v niektorých tímoch Ontario Hockey League (OHL), v ktorej som v rokoch 2006 až 2008 pôsobil aj ja.

Išlo o rôzne podoby psychického aj fyzického týrania, ktoré malo aj sexuálny charakter. Keď som tam pôsobil, počul som len o tom, že v niektorých tímoch nováčikov niekam zatvorili alebo sa museli prezliecť do kostýmu a ísť v ňom niekam medzi ľudí, napríklad do kina.

Nepoznám detaily z iných tímov, môžem vám však povedať, čo sa dialo u nás v Barrie.

Cudzinec kapitánom

Aj keď som v úvode naznačil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie