Denník N

Porušovanie moratória je aj po roku bez trestu. Volebná komisia zastavila konanie pre zle napísaný zákon

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Ak kandidát porušil predvolebné moratórium, strana nemôže byť potrestaná, rozhodla volebná komisia.

Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku je marginálny politický subjekt, ktorý vo voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2019 získal len 0,29-percentnú podporu (2 953 hlasov). Prípad tejto strany však odhalil vážnu chybu v slovenských zákonoch. Ukázalo sa, že ak si politici sami platia kampaň v čase, keď je to zakázané, politické strany nemôžu byť potrestané.

Všetko odštartoval Peter Puškár, ktorý sa chcel dostať do europarlamentu z 11. miesta na kandidátke Slovenskej ľudovej strany. Pred voľbami ho podporila napríklad celebrita Zuzana Plačková, dlhšie spolupracoval aj s obvinenými autormi nenávistných videí Martinom Daňom a Rudolfom Vaským.

Puškár je právnik, svojským spôsobom si vysvetlil pravidlá volebnej kampane na Slovensku a internetovú reklamu si platil aj v čase moratória, dokonca aj v deň volieb. Pritom 48 hodín pred voľbami je to zakázané.

Médiá moratórium dodržiavali, a tak nemohli upozorniť na Puškárovo porušovanie zákonov pred voľbami. Informovali o ňom až po uzavretí volebných miestností.

Prípad bol evidentný, dôkazov proti Puškárovi bol dostatok. Ani po roku však nebol nik potrestaný.

Zuzana Plačková verejne podporila Petra Puškára pred eurovoľbami. Zdroj – Facebook/JUDr. Peter Puškár

Zlý zákon

Štátna komisia pre voľby síce začala vo februári 2020 konanie o uložení pokuty Slovenskej ľudovej strane, avšak 20. mája konanie zastavila. Zistila totiž, že zo zákona nie je jasné, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie