Denník N

Je to Pohoda, ale úplne iná

Tradičnú podobu festivalu na trenčianskom letisku v tradičnom júlovom termíne pripomenie aj dielo Ilony Németh. Foto - Pohoda
Tradičnú podobu festivalu na trenčianskom letisku v tradičnom júlovom termíne pripomenie aj dielo Ilony Németh. Foto – Pohoda

Predstavte si internetovú televíziu s programom, aký ste ešte nevideli. To je festival Pohoda in the Air, ktorý potrvá od 9. do 12. júla.

Na tričkách majú nápis I Want Pohoda Every Day, kde je posledné slovo preškrtnuté a nahradené. V upravenej podobe je I Want Pohoda Every Year a presne o to ide. Festival v tradičnej podobe si pre koronavírus musel dať ročnú pauzu, ale pripravil špeciálnu verziu, ktorá bude už tento víkend.

Počas jarnej karantény už boli cez internet odstreamované tisícky hodín najrôznejších koncertov z celého sveta a mnohé aj na Slovensku. Prečo sa ešte teraz pozerať na ďalšie? Na túto otázku majú ľudia z agentúry Pohoda niekoľko odpovedí. Zhmotnili ich do akcie, ktorú pripravili v tradičnom termíne na trenčianskom letisku. Bude sa konať už tento víkend, tak sa poďme pozrieť na to, ako to vlastne bude celé vyzerať.

Čo bude inak

Takmer všetko. Pohoda in the Air je online záležitosť. Zabudnite na tradičné festivalové mestečko, ak by sa aj niekomu mimo umelcov a festivalového tímu podarilo dostať do areálu alebo chce stáť za bránami, takmer nič neuvidí a takmer nič nebude počuť. Vnútri bude iba jedno pódium, garáž, inak sa bude hrať priamo na letiskovej ploche alebo na miestach, kde sa ani bežne nik z návštevníkov nedostane. A bez klasického veľkého ozvučenia, iba na kombá alebo priamo do mixpultu, kde sa bude optimalizovať hudba pre stream. Musíte si to predstaviť ako internetovú televíziu s HD zvukom aj obrazom a s programom, aký ste ešte nevideli. Takmer všetci účinkujúci pripravujú niečo špeciálne, bude to teda víkend plný premiér.

Kto zahrá a čo

Program je zredukovaný na 31 koncertov, ale s medzinárodnou účasťou a dokopy uvidíte 50 akcií. Samozrejme, bavíme sa o live streame, orchester Zohra z Kábulu na otvárací koncert vo štvrtok nepricestuje, len pošle obraz a zvuk v reálnom čase. Osobne je osobne, ale väčšina víkendového programu sa bude diať naživo, pričom internet a hygienické obmedzenia sa stali výzvou pre kreativitu.

Medzi najkrajšie momenty celej Pohoda in the Air môže patriť záverečný koncert. Tu sa ukazujú hneď dve veľké výhody online streamu. Nemusíte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Kultúra

Teraz najčítanejšie