Denník N

Každý druhý test je pozitívny. Mexiko už v počte obetí dobieha Taliansko, môže za to aj cukrovka a obezita

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dal si rúško a nasadol na komerčný let. S prestupom v Atlante tak mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v utorok vycestoval na svoju vôbec prvú zahraničnú cestu od nástupu do funkcie.

Uprostred pandémie sa rozhodol navštíviť susedný štát, ktorý koronavírus zasiahol najviac spomedzi všetkých krajín sveta.

Pandémiu však nemá pod kontrolou ani Mexiko. Úrady tam testujú málo a denne síce nehlásia také vysoké prírastky ako Spojené štáty alebo Brazília, no v počte obetí sú na tom horšie iba štyri štáty.

Mexický prezident na zahraničnej ceste do USA

 

Negatívne rekordy

López Obrador sa pred letom do Spojených štátov nechal otestovať na koronavírus. Výsledok bol negatívny. Cestovať bez testu by podľa neho bolo nezodpovedné. Populárna mexická komička Sofia Niño de Rivera to na Twitteri okomentovala slovami, že prezidentovi viac záleží na USA ako na svojej krajine.

Narážala tak na prezidentov postoj ku koronavírusu a na to, ako sa v krajine testuje. Mexiko má rekordné čísla – v negatívnom slova zmysle. Každý druhý test v Mexiku je pozitívny.

V krajine, kde žije 126 miliónov ľudí, doteraz urobili iba 641-tisíc testov, čo Mexiko radí medzi štáty s najhorším pomerom počtu testov na hlavu. Pre porovnanie – v USA za utorok urobili 653-tisíc testov.

Tieto dve štatistiky naznačujú, že rozsah pandémie je zrejme v Mexiku omnoho väčší, ako ukazujú dáta o potvrdených prípadoch.

Súvisí to aj s tým, ako ku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie