Denník N

Pozrite sa z okna a vyrazte na cestu, hovorí fotograf Marek Jančúch, ktorý päť rokov fotil útulne v lesoch

Fotograf Marek Jančúch. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fotograf Marek Jančúch. Foto N – Tomáš Benedikovič

V kultúrno-turistickom centre Hájovňa – Červená studňa nad Banskou Štiavnicou je výstava Skryté miesta, ktorá ukazuje priestory útulní po celom Slovensku.

Je vraj takmer isté, že ak chodíte do hôr často a nie iba po tých najznámejších trasách, skôr alebo neskôr na ne natrafíte – na útulne, jednoduché stavby, kde sa dá urobiť oheň a prespať. Dvere sú odomknuté, priestor nepatrí nikomu a všetkým zároveň.

Fotograf Marek Jančúch na ne tiež najprv len náhodne narazil s kamarátmi, neskôr ich začal aj cielene vyhľadávať, plánovať podľa nich svoje turistické trasy a posledných päť rokov ich už aj fotografoval.

Teraz sériu s názvom Skryté miesta vystavuje v kultúrno-turistickom centre Hájovňa – Červená studňa nad Banskou Štiavnicou, ktorá má v areáli tiež jednu útulňu.

„Sú to zvláštne miesta, v istom zmysle romantické, ale asi nie tak, ako si to pod týmto slovom predstaví väčšina ľudí. Nie je to žiadne dovolenkové stredisko,“ hovorí Marek Jančúch.

Výstava Skryté miesta potrvá v Hájovni na Červnej studni do 4. augusta. Foto – Marek Jančúch
Foto – Marek Jančúch
Foto – Marek Jančúch
Foto – Marek Jančúch

Sezóna, čo trvá celý rok

Od začiatku tohto roka už má v nohách zopár stoviek kilometrov a aj nocí strávených v útulniach. Vlani mu pre zranenie ušla celá letná sezóna, a tak si ju tento rok vynahrádza.

„Bolo to banálne zranenie, ale nemohol som sa ani pohnúť. Mal som pritom obrovskú chuť chodiť a odkedy opäť môžem, každý krok je pre mňa fascinujúci,“ hovorí Marek Jančúch.

S kamarátom Martinom Smatanom prešli za osem dní počas Veľkej noci Korunu Turca, túru pohoriami obkolesujúcimi Turiec, ktorú v čase vrcholiacej pandémie premenovali na „Koronu“ Turca. Odvtedy už prešli aj Rudnú magistrálu, druhú najdlhšiu magistrálu na Slovensku. Treťou tohtoročnou métou je Cesta hrdinov SNP, na ktorú sa Marek Jančúch chystá koncom júla.

Odkedy vie, že na túrach môže rátať s útulňami, všetko je inak. „Na hory sme s kamarátmi chodievali, odkedy si pamätám, a čoraz viac. Z jednodňových výletov boli postupne dvojdňové, najprv sme prespávali vonku, pod širákom, ale to sa dá v lete alebo keď je pekná jeseň. Lenže potom sme objavili útulne,“ hovorí. Polročná turistická sezóna sa tak zrazu mohla natiahnuť na celý rok vrátane zimy.

Iba malá časť útulní je zaznačená na mapách, ostatné postupne nachádzali sami. „Takmer vždy sú útulne na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie