Denník N

Štát zanedbal počas pandémie korony komunikáciu s deťmi

Tlačová konferencia pre deti na Novom Zélande 18. marca 2020. Za stolom zľava Michelle Dickinsonová, Jacinda Ardernová a Siouxsie Wilesová. Foto - Instagram Jacindy Ardernovej
Tlačová konferencia pre deti na Novom Zélande 18. marca 2020. Za stolom zľava Michelle Dickinsonová, Jacinda Ardernová a Siouxsie Wilesová. Foto – Instagram Jacindy Ardernovej

Vo svete sa dajú nájsť príklady, že aj deťom môže štát počas krízy poskytovať zrozumiteľné informácie.

Autorka je kognitívna antropologička

Hoci o korone a deťoch sa toho popísalo už dosť, pozornosť sa v tomto prípade sústreďuje hlavne na dve oblasti: aký nákazlivý a nebezpečný je pre deti vírus COVID-19, a ako zatváranie predškolských a školských zariadení ovplyvnilo životy detí a dospelých. Hoci obe tieto témy sú nepochybne dôležité a majú svoje miesto v médiách aj v politických a spoločenských diskusiách, ostáva jedna, ktorej sa naša spoločnosť nevenovala takmer vôbec – vysvetleniu deťom toho, čo sa vlastne deje.

Netvrdím, že keď deťom niekto explicitne nepovie, čo sa deje, deti si to aspoň do určitej miery samy neodvodia. Najmä počas lockdownu, keď rodiny spolu trávili prakticky všetok svoj čas, a epidémia korony bola diskutovaná na dennom poriadku ako v médiách, tak aj v domácnostiach, si deti vypočuli dostatok informácií o tom, čo sa vo svete a na Slovensku deje. Lenže je rozdiel medzi „vedieť“ a „vedieť“.

Hoci deti možno rozumeli tomu, že nesmú chodiť von a do školy, pretože by mohli ochorieť, je otázne, do akej miery je takéto porozumenie dostatočné, keďže nevysvetľuje komplexnosť zásahu do ich života.

Navyše, počas pandémie bolo mnoho situácií, ktoré mohli pôsobiť zmätočne: najmä po zmene počasia, keď vonku začalo byť teplo, mnohí rodičia dovolili svojim deťom chodiť von, zatiaľ čo iní svoje von nepúšťali; niektorí rodičia do práce chodili, a niektorí nie.

Rôzne rodiny tiež mali k pandémii rôzny prístup – niektorí dospelí svojím správaním mohli v deťoch vyvolávať strach a úzkosť, iní zas chorobe nepripisovali dôležitosť. A hoci niektorí rodičia sa aspoň do určitej miery snažili deťom vysvetliť, čo sa deje, téma ako vírusová pandémia nie je ľahká, a dospelí si nie prekvapujúco do vysvetlení prenášajú aj svoje rôzne frustrácie a obavy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie