Denník N

Odborárka Uhlerová: Čakala by som iný plán na koronakrízu ako Sulíkovo kilečko, to nás z biedy nevytrhne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová nie je spokojná s tým, akú vážnosť vláda Igora Matoviča prikladá tripartite a sociálnemu dialógu. Vraví, že sú síce vťahovaní do rôznych diskusií, ale nevidno z nich reálne výsledky alebo záväznosť. Preto to nazvala „iluzórna participácia“.

Hovorí tiež, že od ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) aj od vlády by očakávala iný plán, ako zvládnuť koronakrízu, nie „takéto miestami až malichernosti“, ktoré nás nevytrhnú z biedy.

Uhlerová potvrdila, že na novembrovom zjazde KOZ, kde sa bude voliť nové predsedníctvo, sa bude uchádzať o post predsedníčky. Vraví, či podľa nej treba odborovú organizáciu prekopať.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako vníma to, že sa odborom vyčítalo spojenectvo so Smerom;
  • prečo si myslí, že aj počas koronakrízy treba zachovať rast minimálnej mzdy;
  • ako by podľa nej mala vyzerať nová daňová reforma.

Aký máte pocit z fungovania vlády Igora Matoviča? Berie vás vážne?

Myslím si, že sa potvrdzuje môj prvý dojem, že pokiaľ ide o tripartitu a sociálny dialóg, ide o nováčikov vo vláde aj vo vládnutí. Začalo sa to potvrdzovať v období, keď vypukla koronakríza a sociálni partneri, minimálne odbory, neboli prizvaní do diskusií s vládou o sociálnych a ekonomických opatreniach, ktoré mali ísť ruka v ruke. Od začiatku sme to kritizovali a spolu so zamestnávateľmi sme žiadali zvolanie mimoriadnej tripartity. Prvé a zatiaľ jediné stretnutie tripartity bolo v máji, odvtedy bolo len dvakrát mimoriadne predsedníctvo hospodárskej a sociálnej rady k lex korona. Ešte stále je to také neučesané a komunikácia je skôr ťahaná do neštandardnej formy.

Myslíte si, že sociálny dialóg v podstate skončil?

Určite neskončil, keby som ten pocit mala, povedala by som to. Skôr je vedený neštandardnou formou. Zástupcov sociálnych partnerov pozývajú do rôznych pracovných komisií, máme zastúpenie v ekonomickom krízovom štábe. Minister práce zriadil pracovnú skupinu pre dôchodkovú reformu.

Takže pracovná skupina je už naozaj zriadená.

Oznámil nám to listom, zriadil ju od 1. júla, budú tam zastúpení aj sociálni partneri, čo je v poriadku. Len za posledné dva-tri mesiace mám pocit, že sociálni partneri sú síce vťahovaní do rôznych diskusií, ale nevidím z nich reálne výsledky alebo nejakú záväznosť. Ja som si to pomenovala tak, že je to iluzórna participácia, snaha vyvolať dojem, že sociálni partneri participujú na rôznych platformách, v pracovných skupinách, ale nevidieť reálne závery. Nevidím napríklad reálne kroky a závery z ekonomického krízového štábu. Skôr je to ako diskusný klub sociálnych partnerov, ekonómov, poradcov vlády, ale nevidíme reálne výstupy, ktoré by sa premietli v praxi.

Pripisujete to skôr nováčikovskej chybe vlády alebo aj tomu, že premiér si možno buduje pozíciu, že to bude on, kto o všetkom rozhodne?

Zo začiatku som to pripisovala fenoménu nováčikovstva a neskúsenosti s vládnutím aj sociálnym dialógom, ale môžu do toho vstupovať aj ďalšie faktory. Čas ukáže a pomaly sa to aj kryštalizuje, že do toho vstupujú aj iné, možno iracionálne faktory.

Jozef Mihál v rozhovore pre Denník E povedal, že minister práce Milan Krajniak urobil chybu, že sa s odborármi nestretol hneď po nástupe do funkcie, urobil to až po 10 dňoch. Podľa neho to bola zbytočná politická chyba. Aj vy to tak vnímate?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie