Denník N

Odborník na financie Škriniar: Na bankách sa mi nepáči, že ľudí pri výbere produktu usmerňujú podľa akcií a noviniek

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborník na financie Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave vysvetľuje, ako začať investovať, akú by ste mali mať finančnú rezervu a na čo sa pýtať pracovníka v pobočke banky, keď vám ponúka podielový fond alebo inú investíciu. Rovnako aj to, aký produkt si vybrať, keď si chcete pravidelne sporiť 20, 50 alebo 100 eur.

V rozhovore sa ešte dočítate:

  • či nás koronakríza preverila, akí sme investori;
  • kedy sa oplatí dobrovoľné sporenie v druhom pilieri a kedy tretí pilier;
  • či sa dá dosiahnuť zaujímavý výnos pri investícii na dva až tri roky a aké sú riziká;
  • ako kríza preverila podnikové dlhopisy.

Ľudia často uvažujú tak, že peniaze dajú radšej do banky ako inam, lebo jej viac veria a vklady v bankách sú chránené. Uvažujú dobre?

Moja známa, ktorá pracuje v pobočke banky, mi raz povedala príhodu. Prišiel za ňou dôchodca s vkladnou knižkou a povedal, že chce vidieť svoje peniaze. Naťukala kód, otvorila zásuvku a povedala mu – tu ich máte. Zatvorila zásuvku a dôchodca odišiel spokojný preč. Potom prišla dôchodkyňa, aj ona ukázala vkladnú knižku a chcela vidieť svoje peniaze. Bankárka opäť naťukala kód, otvorila zásuvku a povedala – tu ich máte. Aj dôchodkyňa odišla preč spokojná.

Je to úsmevné, že dvom ľuďom ukázala tie isté peniaze. Ja sa však pýtam, ako môžu vždy dostupné peniaze, ktoré niekto stále chráni, niečo zarobiť? Tí dvaja klienti, ktorí si prišli pozrieť peniaze, okrem ochrany požadujú aj výnos. Každá garancia niečo stojí a v ich prípade je to obetovanie zaujímavého výnosu.

Čo mám reálne chránené, keď investujem do fondov?

V banke vám síce garantujú nominál, ale nie kúpnu silu. Pýtam sa: chcete garanciu vkladu alebo uchovať kúpnu silu peňazí? V podielových fondoch máte bežne od 50 do 200 cenných papierov. Keď krachne jedna spoločnosť, neovplyvní ma to do takej miery, ako keď investujem do akcií či dlhopisov jednej spoločnosti. Portfólio manažéri firmy pravidelne sledujú, a keď vidia, že je v spoločnosti niečo zlé, radšej ju odpredajú, ako keby mali byť konfrontovaní s tým, že niečo z ich portfólia skrachovalo. Aj nákup desiatok cenných papierov a ich pravidelné sledovanie je nejaká ochrana.

Čo napríklad chráni garančný fond investícií?

Garančný fond investícií sa vzťahuje na obdobie, keď obchodník získal peniaze a ešte za ne nenakúpil cenné papiere. Ak v tom momente obchodník začne mať existenčné problémy, nastupuje garančný fond a začne vyplácať klientov. Ale od momentu, keď je už cenný papier nakúpený, plne znášate investičné riziko spojené s cenným papierom. Ochrana klienta je aj pri zániku obchodníka s cennými papiermi. Prevezme ho totiž iný obchodník. Nemusí sa teda báť, že by jeho cenné papiere ostali niekde visieť a on nimi nemohol disponovať.

Viacerí ľudia počas koronakrízy rozmýšľali, či majú nechať peniaze v banke alebo ich radšej vytiahnuť a mať ich doma, čo podaktorí aj urobili, prípadne či ich majú radšej investovať. Kto urobil najlepšie?

Bežní ľudia si myslia, že investovanie je o tom, aby zarobili. Myslím si, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie