Denník N

Sprísnenie prístupu k interrupciám ich počet nezníži

Marián Kuffa pred parlamentom v júni 2018 s ľuďmi modliacimi sa za sprísnenie interrupcií. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Kuffa pred parlamentom v júni 2018 s ľuďmi modliacimi sa za sprísnenie interrupcií. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj my si prajeme zníženie počtu interrupcií, ale nie cestou reštrikcií.

Autori sú členmi predsedníctva Progresívneho Slovenska

Namiesto toho, aby sa poslanci a poslankyne venovali skutočným problémom a zhoršujúcej sa ekonomickej a psychickej situácii žien, predložili do parlamentu až štyri návrhy zákonov, ktoré majú za cieľ obmedziť prístup žien k interrupciám. Nikto určite nechce, aby počet interrupcií rástol. To máme spoločné aj so všetkými predkladateľmi a predkladateľkami. Rozchádzame sa v tom, ako to dosiahnuť. My sme proti obmedzovaniu práv žien, ktorých slobodu si vážime a ktorých rozhodnutiam dôverujeme.

Dôsledky kríz – či už pandemickej, alebo ekonomickej – nedoliehajú na mužov a ženy rovnako. Ženy na jednej strane zastávali dôležitú úlohu v prvej línii v boji proti šíreniu COVID-19 a jeho následkom, na druhej strane na ich pleciach je starostlivosť o deti a domácnosť. Mnohé sa navyše ocitli v hrozivej situácii domáceho násilia, ktorého nárast zaznamenali všetky organizácie, ktoré sa obetiam násilia venujú. Je možné očakávať, že tento nárast bude s pribúdajúcimi ekonomickými problémami pokračovať.

Kým návrhy Kuffu a poslancov ĽSNS patria do kategórie priameho obmedzenia prístupu žien k interrupciám, poslankyňa OĽaNO Záborská prišla s návrhom nepriameho obmedzenia. Svoj návrh prezentuje ako preventívny, respektíve ako pomoc ženám. Je preto zarážajúce, že žiadne z opatrení sa netýka rozšírenia sexuálnej výchovy a dostupnosti antikoncepcie; naopak, zo zákona navrhuje vypustiť povinnosť informovať o antikoncepčných metódach. Nevedomosť o nich, ich nedostupnosť alebo dokonca vzdelávanie v nespoľahlivých metódach antikoncepcie sú pritom najčastejšou príčinou neželaného tehotenstva. Žiadne z opatrení nerieši ani otázku domáceho násilia, ktoré je tiež častou príčinou neželaného tehotenstva. To sú skutočné dôvody, ktoré mnohé tehotné ženy vedú k neľahkému rozhodovaniu o interrupcii.

Navrhované opatrenia sú vo viacerých ohľadoch reštriktívne. Dvojnásobné predĺženie času, po ktorom sa smie vykonať interrupcia, môže v praxi viesť k prekročeniu povolenej lehoty na vykonanie interrupcie, a teda k jej znemožneniu. Ako má návrh zákona z pera pani Záborskej pomôcť ženám? Tvári sa síce, že zavádza nový príspevok počas tehotenstva, ale ide iba o rozdelenie doterajšieho príspevku na dve platby. Prvú časť pritom môže žena žiadať už počas tehotenstva. Práve túto časť chce pani Záborská navyše využívať ako nástroj na finančné vydieranie žien, keďže v prípade neskoršieho podstúpenia interrupcie musí žena tento príspevok vrátiť, a to bez ohľadu na dôvod interrupcie. Obzvlášť na ženy z nízkopríjmových skupín obyvateľstva to bude spolu s osobitným príspevkom pri narodení dieťaťa vytvárať veľký finančný tlak, aby napríklad donosili dieťa, ktoré nebude po narodení schopné života.

Aj my si teda určite prajeme zníženie počtu interrupcií. Cestu však vidíme aj na základe dát z iných štátov vo vytváraní sociálne stabilného zázemia a v budovaní krajiny ako miesta, v ktorom má každý šancu na dôstojný život a ľudia v ňom chcú vychovávať deti. Kroky, aké robí pani Záborská, žiaľ, ľudí motivujú k odchodu z tejto krajiny a nie k jej rozvíjaniu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie