Denník N

Karikaturista Fedor Vico: Mne je jedno, za akej vlády kreslím

Fedor Vico. Foto N - Andrej Bán
Fedor Vico. Foto N – Andrej Bán

Ani v časoch pandémie karikaturistu Fedora Vica zmysel pre humor neopúšťa. Napríklad nakreslil, ako v dedinke pri Snine vírus napadol Rusnáka a teraz je vírus v dvojtýždennej karanténe.

Máte 75 rokov. Ako ste prežívali ťažké časy pandémie?

Nijako. Keď prídem do obchodu, do potravín, mám čiapku a omotám si okolo tváre šál. Nikto ma nezastavuje, nemajú ani právo ma legitimovať, zisťovať môj vek. Ak bude norma, že mám mať nad 65 rokov, budem mať nad. A keď budem musieť mať pod 65 rokov, budem mať pod. Stalo sa, že mi odhadovali vek. A pýtam sa: Skade vy viete, koľko mám rokov? Povedzte, koľko chcete, aby som mal. Toľko budem mať. Vyhoviem, nie je problém. A stojí tam vo dverách chlap, nepustia ho, že nemá ešte 65. On, blbec, povedal, že toľko bude mať o tri mesiace. Vravím mu, že má dve možnosti. Prvú už prepásol, keď sa priznal, že má 64. Alebo má druhú možnosť, čakať tri mesiace pred obchodom na narodeniny.

Čo povedal?

Zasmial sa, že chce len špenát. Nakričal som na predavačky, aby mu doniesli jeden špenát za päťdesiat centov. Odmietli a vadili sa s ním. Tak som sa naštval a išiel som mu špenát kúpiť sám.

Ako vám pandémia zmenila život?

Až na to, že ma obťažujú blbosťami, nijako. Pohybujem sa iba na trase medzi bytom na sídlisku a ateliérom, kde pracujem.

Máte v Prešove veľa známych a mnohí vás tu poznajú. S ľuďmi sa teraz nestretávate?

Ako mám vedieť, kto sa skrýva za maskou? Niekto ma srdečne na ulici pozdraví. Ruky sa teraz nepodávajú. Počúvajte, ja neviem, kto ste, odvetím. Musíte mať na tej maske pekne napísané meno, priezvisko, prípadne aj titul, aby som mohol povedať – á, to ste vy, pán doktor, pán profesor, dobrý deň, ako sa máte?

Prečo nenosíte rúško?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie