Denník N

Šeliga: Nemusíme byť s Kollárom kamaráti, aby koalícia vládla ďalej. Za svoje výroky sa ospravedlnil

Juraj Šeliga. Foto - TASR
Juraj Šeliga. Foto – TASR

Budúcnosť ukáže, kto bol pre premiéra naozaj korektným koaličným partnerom a kto má na zreteli najlepší záujem krajiny, vraví podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok v parlamente ostro zaútočil na Juraja Šeligu zo strany Za ľudí. Povedal o ňom, že nič „také farizejské“ v politike nestretol.

Denník N sa so Šeligom o slovnej výmene medzi ním a Kollárom zhováral v stredu popoludní. Medzi rozhovorom a jeho vydaním, počas stretnutia koaličných poslancov na Bôriku, sa Kollár Šeligovi za svoje výroky ospravedlnil. Podpredseda parlamentu si s predsedom Národnej rady následne podali ruku.

Kedy naposledy ste o sebe počuli, že ste „morálny etalón“ a „farizej“?

Záleží, z čích úst to bolo. Ale podobné poznámky v minulosti zvykli prichádzať od predstaviteľov Smeru.

Prekvapilo vás, že na vás predseda parlamentu Boris Kollár zaútočil až takto osobne?

Priznám sa, nerozumiem tomu. Z môjho pohľadu som pomenúval vecné problémy, voči pánovi Kollárovi som nebol nijakým spôsobom osobný. To, že on zareagoval takto osobne, je v prvom rade jeho vlastnou vizitkou. Ja nebudem nabiehať na tú istú hru, príde mi to nepatričné voči tomu, čím parlament je a čo by mal reprezentovať.

Každý napríklad vie, že nemám rád Roberta Fica. Keď sa pozriete na to, kým je Robert Fico, dospeli by ste k tomu, že by ste o ňom vedeli hovoriť rôznymi adjektívami a prívlastkami. No napriek tomu som sa o ňom nikdy nevyjadroval takýmto štýlom.

Boris Kollár vás vo svojom prejave prirovnával k poslancovi Ondrejovi Dostálovi. Povedal, že kým od neho kritiku berie, od vás nie. V čom je medzi vami rozdiel?

Keby som chcel žartovať, poviem, že Ondrej je starší a skúsenejší. No v skutočnosti neviem, aký je vecný rozdiel v našej kritike plagiátorstva. V podstate sme povedali obaja to isté.

Video: Slovná výmena medzi Šeligom a Kollárom

Neberie Kollár kritiku od vás trochu osobne? Predsa len, tri mesiace ste spolupracovali vo vedení parlamentu, boli ste na spoločnej služobnej ceste v Prahe. Nemohol mať pocit, že spolu vychádzate, a preto sa ho vaše postoje dotkli? Alebo ste k sebe až tak blízko nemali?

Na pána Kollára som nikdy osobne nezaútočil. Férovo som pomenoval, že za niektoré skutky treba vyvodiť zodpovednosť. Taký bol aj postoj strany Za ľudí, ktorý sme schválili na predsedníctve.

Navyše naše stanovisko prišlo až po tlačovej konferencii, ktorú mal pán Kollár v piatok 26. júna ráno. Povedal na nej, že sa nemá za čo ospravedlňovať a že svoj titul chvíľu nebude používať, ale po pôsobení v politike ho už používať bude. Ak by si spätne túto svoju tlačovú konferenciu pozrel, možno by postoj našej strany pochopil. Bol to zlomový okamih.

Kollár vravel, že ste po odhalení jeho plagiátorstva za ním niekoľkokrát prišli a postupne stupňovali požiadavky. Vraj ste najprv chceli, aby sa ospravedlnil, potom vrátil titul, až ste ho nakoniec vyzvali na odstúpenie. Bolo to tak, ako vravel?

Po tom, čo vyšli najavo informácie o jeho diplomovej práci, som s pánom Kollárom naozaj hovoril.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie