Denník N

V Srbsku sú nepokoje ako za Miloševiča. Policajti bijú ľudí obuškami, radikáli po nich hádžu kamene

Nepokoje medzi radikálnymi demonštrantmi a políciou zo stredy. Foto - tasr/ap
Nepokoje medzi radikálnymi demonštrantmi a políciou zo stredy. Foto – tasr/ap

Krajina zažíva najväčšie nepokoje za dlhé roky, poslednou kvapkou bolo, že vláda tri týždne po voľbách chce nariadiť pre koronavírus víkendový zákaz vychádzania.

Násilné protesty, bitky neozbrojených a nebrániaciach sa demonštrantov, spálené autá. Viacerí hovoria, že nepokoje, aké Srbsko zažilo v utorok a stredu v Belehrade a v niektorých iných mestách, tu boli naposledy v 90. rokoch za vlády Slobodana Miloševiča.

„Srbská polícia nepoužila také množstvo slzného plynu v Belehrade od zvrhnutia Slobodana Miloševiča a jeho režimu v októbri 2000,“ napísal na Twitteri politológ Vuk Vukšanović.

Mnohí kritizujú najmä brutalitu polície, ktorá obsadila dopravné uzly v centre mesta a nasadila slzný plyn či jednotky na koňoch. Na sociálnych sieťach sa šíria zábery, ako bijú ľudí, ktorí sa nebránia.

Buchol si každý

Na jednom videu napríklad vidno, ako policajti obuškami bijú na zemi ležiaceho muža. Ten sa nevzpiera, iba si chráni tvár.

Keď prvá skupina policajtov od neho odíde, prichádzajú ďalší a viacerí príslušníci si do ležiaceho muža udrú obuškom či kopnú.

Následne ho traja iní policajti odnesú na chodník. Tam ho položia a nechajú tak. Jeho ležiace bezvládne telo prekážalo policajným autám v ceste.

Nevie sa, v akom stave je muž na videu, ani to, čo viedlo k políciu k takejto reakcii.

Druhé video však ukazuje, že policajti bili aj ľudí, ktorí nerobili nič zlé. Televízia N1 zachytila, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie