Denník N

Grendel: Chápem, že Fico hovorí o rozvrate právneho štátu. Ak je na to niekto odborník, tak on

Gábor Grendel. Foto N - Vladimír Šimíček
Gábor Grendel. Foto N – Vladimír Šimíček

Nemám pocit, že by sa Boris Kollár zásadne menil – či už vplyvom kauzy s jeho diplomovkou, alebo toho, že je predsedom parlamentu. Zdá sa mi, že je stále taký istý, aký bol, vraví podpredseda parlamentu Gábor Grendel (klub OĽaNO).

Gábor Grendel (39) je bývalý novinár. V roku 2010 sa stal hovorcom ministra vnútra Daniela Lipšica, zakladal stranu Nova. V rokoch 2016 a 2020 sa dostal do parlamentu na kandidátke hnutia OĽaNO, je jedným z podpredsedov parlamentu.

Čo urobí s koalíciou utorok 7. júla, teda deň, keď sa v parlamente odvolával Boris Kollár?

Pri takýchto vnútorných koaličných škriepkach sa vždy vraciam k začiatku – s čím sme išli do volieb, čo sme sľubovali a prečo sme vytvorili vládnu koalíciu. Všetkým koalíciám sa v priebehu volebného obdobia stáva, že na to zabudnú.

Prihováram sa za to, aby sme sa už nezaoberali tým, čo sa stalo 7. júla, ale vrátili sa k tomu, prečo sme vznikli – aby sme v štáte nastolili poriadok a vrátili dôveru ľudí v právny štát. Aby sme zvolili slušného a odvážneho generálneho a špeciálneho prokurátora, policajného prezidenta, zaviedli previerky sudcov. Chápem, že sme ľudia a robíme chyby, ale mali by sme sa opäť sústrediť na to podstatné.

Vládna koalícia vznikala aj s tým, že bude iná ako jej predchodcovia. No prihodilo sa jej niečo porovnateľné s minulou koalíciou – ukázalo sa, že predseda parlamentu je plagiátor. Ľudia by mohli hovoriť, že ste sa nakoniec k tomu postavili rovnako ako minulá koalícia.

Áno, ja som aj verejne povedal, že to zo strany pána predsedu parlamentu považujem za chybu. No predsa len, v niečom sme boli iní. Nevšimol som si, že by si v minulom volebnom období pán premiér zavolal predsedu parlamentu na koberček a že by o tom aj verejne informoval.

Nevšimol som si, že by sa predseda parlamentu v minulom volebnom období postavil k problému čelom, hovoril s médiami alebo že by z vlastnej iniciatívy nechal v Národnej rade hlasovať o svojom odvolaní. V niečom posun vidím. Neteší ma, že máme tento typ problému, no pre mňa osobne je dôležitejšie odhodlanie na zásadné zmeny, ktoré sme sľúbili.

Keď sa 21. novembra 2018 v parlamente odvolával Andrej Danko v súvislosti s jeho odpísanou rigoróznou prácou, povedali ste v rozprave: „Odkedy táto kauza vypukla, tak som sa snažil nájsť opačný príklad, a síce – či existuje politik, ktorý vo vyspelej Európe, samozrejme, po odhalení plagiátorstva neodstúpil alebo ktorého by bolo treba odvolávať v parlamente. Ja som taký príklad zatiaľ nenašiel ani jeden.“ Pred dvomi rokmi ste pomerne jasne hovorili, že po odhalení plagiátorstva by mal predseda parlamentu odstúpiť z funkcie.

V Európe je to bežné, u nás to ešte stále bežné nie je.

Prekvapilo vás, že za odvolanie Borisa Kollára hlasovalo len päť poslancov?

Áno, navyše, minimálne dva hlasy z piatich boli od koaličných poslancov. Z opozície teda za odvolanie hlasovali len traja poslanci alebo možno ešte menej.

Čo to hovorí o pozícii Borisa Kollára medzi opozičnými poslancami?

Nehodnotil by som to ako zrkadlo postavenia Borisa Kollára v opozícii, ale skôr ako vizitku súčasnej opozície. Čo by riskovali, keby zahlasovali za odvolanie pána predsedu parlamentu? Je pravda, že tak ako hovoril Robert Fico, bolo by to dvojtvárne, lebo pri Dankovi to neurobili.

Ale pán Pellegrini predsa avizoval, že by sa Boris Kollár mal odvolávať, chceli dokonca podporiť mimoriadnu schôdzu, no keď je ich jedenásť a z opozície boli za odvolanie maximálne traja, tak mi to skôr pripomína pesničku Bolo nás jedenásť, v ktorej sa spieva aj „zostali sme traja“.

Ste podpredsedom parlamentu, predpokladám teda, že vo vedení Národnej rady sa stretávate s Borisom Kollárom častejšie ako iní poslanci. Zmenilo ho, keď sa prevalilo, že svoju diplomovku odpísal?

Netrávil som s ním čas v období, keď to najviac eskalovalo. Jeho vystúpenia som sledoval len z médií. Nemám pocit, že by sa Boris Kollár nejako zásadne menil – či už vplyvom tejto kauzy, alebo toho, že je predsedom parlamentu. Zdá sa mi, že je stále taký istý, aký bol.

Video: Kollár aj Danko bránia svoj plagiát ako cez kopirák
Autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník

Boli ste v parlamentnej sále, keď Boris Kollár povedal Jurajovi Šeligovi, že niečo tak „odporne farizejské“ v parlamente nestretol?

Nie, sledoval som to vo svojej kancelárii.

To je pomerne zaujímavý zvrat, že ide takto sebavedome do útokov na koaličného partnera človek, ktorý bol prichytený pri podvode, nie? Čo to znamená pre koalíciu?

Kauza sa ťahala dva týždne. V minulom volebnom období pri plagiátorstve Andreja Danka udávala tón diskusie opozícia, teraz diskusia prebiehala medzi koaličnými partnermi. Na verejnosti a sociálnych sieťach. Nebolo to šťastné, takéto veci sa majú vydiskutovať doma, teda v rámci koalície.

Vystúpeniu Borisa Kollára predchádzalo vystúpenie pána Šeligu, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie