Denník N

Keď už to odpáliť, tak vo veľkom, povedali si a s novou kapelou založili aj vydavateľstvo pre „romantickú“ hudbu

Weltschmerzen: zľava Matúš Mordavský, Dominik Suchý a Tomáš Prištiak. Foto - Jakub Čaprnka
Weltschmerzen: zľava Matúš Mordavský, Dominik Suchý a Tomáš Prištiak. Foto – Jakub Čaprnka

Tie názvy ani skladby neznejú slovensky, napokon len jeden z nich troch momentálne žije na Slovensku. Ale do rodnej krajiny sa pravidelne vracajú a na jar tu strávili niekoľko mesiacov. Počas karantény ďalej rozvinuli svoj spoločný nápad, ktorému už dlhšie venujú všetok voľný čas.

Všetci majú okolo tridsať a rovnaké tetovanie – s nápisom Weltschmerzen. Tak sa volá ich spoločná skupina a jej debutový album, rovnako nazvali aj vydavateľstvo pre svoju hudbu aj pre projekty, ktoré im sú blízke. Prví dvaja majú zároveň skupinu Tittingur, s ktorou na novej značke vydali album Epiphany a ten v premiére naživo predstavili tento víkend na festivale Pohoda in the Air.

Ako znie svetabôľ

Dominik Suchý vyštudoval mediálnu a zvukovú komunikáciu v Dánsku a momentálne pôsobí v Innsbrucku v rámci European Voluntary Service; Matúš Mordavský učí na základnej škole v Kodani; Tomáš Prištiak pracuje ako riaditeľ Karloveskej knižnice v Bratislave a hráva v Tante Elze. Spoznali sa v roku 2018, keď išli na spoločné turné. Navzájom si sadli a rozhodli sa, že skúsia urobiť nejakú hudbu.

„Najskôr bola idea weltschmerzen. Tak voláme stav, keď si človek na jednej strane zúfa a trápi sa, keď má taký pocit romantizmu. Svetabôľ. Začali sme to používať v bežnom jazyku. Potom sme išli na chatu do Štiavnických baní,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie