Denník N

Z rastu pozitívnych som nepríjemne prekvapený, vraví člen konzília. Epidemiologička radí testovať všetkých zo zahraničia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Igor Matovič avizuje, že sa môžu sprísniť opatrenia, aby sa spomalilo šírenie nového koronavírusu. Epidemiologička Bražinová hovorí, že treba prijať opatrenia hneď, keďže je len otázkou času, kedy sa nákaza začne šíriť na Slovensku.

V stredu pribudlo rekordných 53 nových prípadov pozitívne testovaných ľudí na COVID-19. Také vysoké nárasty nových prípadov boli na Slovensku naposledy v polovici apríla. Počet nových prípadov oznámil netradične premiér Igor Matovič (OĽaNO) na svojom Facebooku. Nejednoznačne pripustil, že by sa mali prijať opatrenia, ktoré obmedzia šírenie. „Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Bohužiaľ,“ napísal na Facebooku.

Nie je jasné, čo tým myslel. Konzílium odborníkov má zasadať až v pondelok. Ministerstvo zdravotníctva ani úrad vlády neohlásili, že by sa mali odborníci zísť a prehodnocovať sprísnenie niektorých opatrení.

Ešte v stredu hlavný hygienik Ján Mikas a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) verejnosť upokojovali, že nie sú potrebné plošné opatrenia. Za utorok pritom pribudlo 31 nových prípadov.

„Ak by sme mali pocit, že nám vznikne ohnisko a bude príliš veľa nakazených ľudí s príliš veľa kontaktmi, budú sa zavádzať ďalšie protiepidemické opatrenia, ktoré môžu obmedziť nejaké typy podujatí,“ vravel Krajčí. Najrizikovejšie sú podľa neho oslavy v uzavretých priestoroch, nočné kluby a diskotéky, hromadné podujatia, kde sú ľudia blízko pri sebe.

Odborníci varujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie