Denník N

Boli najmladší prodekani, po 16 rokoch na FIIT skončili. Prestížna fakulta sa môže čoskoro rozpadnúť

Marián Šimko (vľavo) a Peter Pištek sa tesne po 30ke stali prodekanmi FIIT, na fakulte pôsobili od svojich štúdií. Koncom júna im dekan Kotuliak nepredĺžil úväzky. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marián Šimko (vľavo) a Peter Pištek sa tesne po 30ke stali prodekanmi FIIT, na fakulte pôsobili od svojich štúdií. Koncom júna im dekan Kotuliak nepredĺžil úväzky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Marián Šimko a Peter Pištek patria ku generácii informatikov, ktorí radšej pôsobili v školstve, hoci v súkromných firmách by si zarobili násobne viac. Pre Denník N hovoria, prečo vystúpili proti dekanovi Ivanovi Kotuliakovi, ktorý im napokon nepredĺžil úväzky.

Marián Šimko (36) a Peter Pištek (34) pôsobili na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) od jej vzniku. Prišli na ňu ako študenti, stali sa z nich doktorandi, pedagógovia a krátko po 30-ke aj prodekani. Na fakulte skúšali zavádzať moderné postupy, ako zvyšovať spokojnosť študentov.

Koncom júna na fakulte skončili, keď im dekan Ivan Kotuliak nepredĺžil úväzky. Obaja patrili do tábora, ktorý vyjadroval nespokojnosť s jeho pôsobením. Spolu s nimi by fakultu mohlo opustiť až dvadsaťsedem pedagógov. „Vtedy by nastal úplný rozpad fakulty, už by nebolo v ľudských silách ju v krátkom čase opraviť,“ hovoria.

O dekanovi Kotuliakovi by sa malo rozhodovať budúci pondelok, keď akademický senát STU dostane na stôl návrh rektora školy na jeho odvolanie.

Prečo ste sa stali učiteľmi? 

Marián Šimko: Odmalička ma bavili rôzne oblasti vedy, napríklad astronómia. V Prešove, kde som vyrastal, som navštevoval astronomický krúžok, ako dieťa som sledoval reláciu Okná vesmíru dokorán, od Jiřího Grygara mám aj podpis. Pôvodne som si však nemyslel, že sa vedou budem môcť aj živiť.

Napokon som sa rozhodol pre štúdium informatiky. Hoci na fakulte som si pôvodne chcel iba dokončiť doktorát, keď som ako doktorand začal viesť prvých študentov a asistovať vo výučbe, zistil som, aké je to obohacujúce. Rozhodol som sa už pri tom zostať.

Peter Pištek: Mňa tiež zhodou okolností bavila astronómia, robil som aj astronomickú olympiádu. Študoval som osemročné gymnázium v Čadci, kde sme začínali s jednoduchým programovaním. Učili sme v programe Robot Karel, ktorým si prešlo mnoho študentov mojej generácie.

Programovanie ma chytilo, tak som zisťoval, či na Slovensku existuje fakulta, kde sa dá študovať výlučne informatika. Tak som šiel na FIIT. Počas štúdia som mal rôzne obdobia, kedy ma nebavilo buď učenie, alebo výskum. Potom však nastal zlomový moment, po ktorom som sa rozhodol zostať v školstve.

Aký moment?

PP: Bola to skúsenosť s jedným študentom, ktorému som viedol najprv bakalársku a potom diplomovú prácu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie