Denník N

Čo tam po prieskumoch, voliči najviac prezradia na kúpalisku

V žiadnom prieskume toho voliči neprezradia o svojom skutočnom politickom presvedčení toľko, ako na kúpalisku. Ani k tomu nepotrebujú alkohol ako v krčme.

Mýtus o panovníkovi Matejovi Korvínovi vraví o tom, že kráľ chodil po krajine preoblečený, aby ho nikto nespoznal a mohol sa inkognito z prvej ruky dozvedieť, čo trápi jeho zem a poddaných.

Leto je čas odpočívania a niekedy aj (ne)želaného odpočúvania ľudí klábosiacich pri bazénoch alebo priamo v nich. V žiadnych dotazníkoch, telefonických prieskumoch alebo politikom v teréne v predvolebnej kampani nepovedia voliči o svojich názoroch a presvedčeniach toľko ako tam a nemusíme to považovať za krčmové reči, ktoré sú vygenerované alkoholom v krvi.

Je to síce také siskárske, ale niekedy sa tomu skrátka nedá odolať.

Tak ako Maďari

Minule pán v najlepších rokoch spustil v bazéne monológ o tom, že náš cestovný ruch výrazne zaostáva a pritom Slovensko je vo všeličom unikátne, len to nevieme predať. Maďari vedia ako na to. Aj z kaluže s bahnom (Balaton) urobia atrakciu.

A tie akvaparky! Veď východ Slovenska je jednou z najlepších geotermálnych zón. Koľko tam mohlo byť akvaparkov, ale je to aj nevyužitý zdroj tepelnej energie a nikto nič preto neurobí, ani ten Fico nebuchne do stola a neprikáže to vyriešiť.

Nič nové pod slnkom, počul som o tom veľakrát. Spozornel som až vtedy, keď pán povedal, že premiér na východ kašle, pretože je od Topoľčian a tam dáva peniaze. Prievidza, Nováky, do baní a podobne. Vie to od kamaráta, čo odtiaľ pochádza. To ma celkom prekvapilo, až kým nedodal jedným dychom a mávnutím ruky, že Dzurinda s Miklošom pochádzajú priamo z východu a tiež neurobili nič a preto sú ešte horší.

Oligarchovia a nesmrteľnosť

Upokojil som sa, všetko opäť začalo dávať zmysel. Čakal som to a dočkal som sa. Poslednou bodkou pred mojím odchodom z jeho blízkosti bolo konštatovanie dotyčného pána, že všetci politici kradnú a sú to zlodeji. Aj tí oligarchovia, zhŕňajú miliardy a na čo im budú. Nesmrteľnosť si za ne nekúpia.

V inom bazéne si hovel postarší pán v dôchodkovom veku. Maďarský prízvuk, poľnohospodárska minulosť. Ďalšie vovedenie do problematiky sa začína tiež predvídateľne. Čarnogurský zničil poľnohospodárske družstvá. A hlúpa Európska únia dotovala poľnohospodárstvo tak, že družstvá ani nemuseli mať živočíšnu výrobu. S dotáciami sa dalo kšeftovať, písali sa nezmyselné projekty, aby boli peniaze, aj keď poľnohospodárstvu nepomohli.

A vo všeobecnosti. Únia dáva veľa grantov na samé prezentácie a podobné „blbosti“, sú to zbytočne vyhodené peniaze. Celkom sa mu pozdáva Orbán, lebo vie Únii aj papuľovať. Aj plot proti utečencom je dobrá vec. Nemáme robotu ani pre našich, nieto ešte pre cudzích.

Lúčim sa s ním. Opäť nič nové pod slnkom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie