Denník N

Kedysi zabil stámilióny ľudí, dnes sa ho až tak báť nemusíme. V Číne sa objavil bubonický mor

Celý odev morového lekára sa vytvoril až v ranom novoveku. Súčasťou odevu bola aj maska, ktorá vyzerala ako zobák vtáka. Ilustračné foto – Adobe Stock
Celý odev morového lekára sa vytvoril až v ranom novoveku. Súčasťou odevu bola aj maska, ktorá vyzerala ako zobák vtáka. Ilustračné foto – Adobe Stock

Lekárka a archeológ vysvetľujú, ako sa mor šíril v minulosti a dnes, ako ho vieme liečiť a prečo sa neoplatí jesť svište. V Číne sa toto ochorenie vyskytlo minulý týždeň, no na pandémiu to zatiaľ nevyzerá. Každoročne sa objavuje aj v Spojených štátoch.

V čínskom regióne Vnútorné Mongolsko sa objavil bubonický mor, ktorý zabil v štrnástom storočí približne dvesto miliónov ľudí. Baktéria, ktorá ho spôsobila, je síce rovnaká ako dnes, no zabíja už len zriedkavo.

Mor sa takmer každoročne vyskytuje na Madagaskare, v Kongu, strednej Ázii a prekvapivo aj USA.

Farmár nakazený morom, je podľa dostupných informácií hospitalizovaný v stabilizovanom stave. Choroba je v súčasnosti liečiteľná antibiotikami a podpornou liečbou.

Problém nastáva pri komplikovanejších formách ochorenia a prípadoch, ktoré lekári podchytia neskoro alebo vôbec.

„Smrtnosť (počet úmrtí v populácii ľudí s potvrdenou chorobou – pozn. red.) je v ére antibiotík celkovo asi jedenásť percent. Bez liečby je však pri bubonickej forme moru okolo 50 až 70 percent, pri septickej a pľúcnej okolo sto percent. Antibiotiká treba podať čím skôr, ideálne do dvadsaťštyri hodín,“ hovorí lekárka Lívia Hlavačková, ktorá editovala knihu Epidémie v dejinách.

Pozor na svište

Čínska tlačová agentúra zverejnila správu, že minulý týždeň sa ďalšie dva prípady bubonického moru objavili aj v Mongolsku. Malo ísť o dvoch bratov, ktorí jedli mäso zo svišťa.

Tweet čínskeho média Global Times hovoril o ďalšej pätnásťročnej osobe, ktorá sa údajne nakazila od svišťa uloveného psom. Úrady prípad stále prešetrujú.

Loviť a jesť svište sa každopádne nateraz neodporúča v oboch postihnutých regiónoch. Rusko ich lov dočasne zakázalo v oblastiach, ktoré s Čínou a Mongolskom susedia.

Ilustračná fotografia. Zdroj–Miguel Teirlinck/unsplash.com

Tieto hlodavce sú častými prenášačmi ochorenia. Minulý rok v máji na bubonický mor zomreli dvaja Mongoli potom, ako zjedli surové svištie mäso.

Ochorenie sa prenáša z hlodavcov na ľudí aj nepriamo – blchami.

„Baktéria Yersinia pestis žije najmä v hlodavcoch, z ktorých sa môže preniesť na človeka. Blcha sa najskôr nakazí vypitím krvi hlodavca, a ak si pre ďalšiu porciu krvi skočí na človeka, môže ho nakaziť,“ vysvetľuje Hlavačková.

Vráti sa čierna smrť?

Ak sa bavíme o more, tak ten nikdy úplne nezmizol. Podľa Branislava Kovára z Archeologického ústavu SAV a šéfredaktora portálu HistoryWeb.sk sa z dostupných prameňov zdá, že baktérie moru dokážu prežiť roky aj bez hostiteľa.

„Yersinia pestis sa síce objavila v Európe už v dobe bronzovej, no vtedy pravdepodobne ešte nebola schopná spôsobovať ničivé epidémie. Kľúčová udalosť sa odohrala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie