Denník N

Hlavný hygienik Mikas: Nemôžeme čakať, že budeme mať stále nula prípadov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktuálne sa bojuje s epidémiou koronavírusu najmä lokálne a hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas dúfa, že opatrenia na celoštátnej úrovni už nebudú potrebné.

Hlavný hygienik v rozhovore hovorí:

  • ako sme pripravení na druhú vlnu,
  • ako môžu vyzerať opatrenia,
  • či sa stretol s vyhrážkami,
  • v akom stave je Úrad verejného zdravotníctva, ktorý riadi a
  • dokedy budeme v MHD či obchodoch nosiť rúška.

V stredu pribudlo na Slovensku vyše 50 prípadov koronavírusu, najviac za dva mesiace. Prekvapilo vás to?

Očakávali sme to. Rušili sme opatrenia, otvorili hranice a množstvo prevádzok. Ľudia sa dostávajú postupne do normálneho života. Očakávali sme nárast importovaných prípadov, aj to, že v niektorých lokalitách bude viacero prípadov a že stúpne chorobnosť.

Vo štvrtok premiér zvolal stretnutie s odborníkmi, aby sa situácia začala riešiť. Konzílium sa stretne v pondelok. Očakávate, že sa sprísnia opatrenia?

Naši odborníci vypracujú epidemiologickú analýzu šírenia ochorenia COVID-19 a v pondelok ju predložia na zasadnutí odborného konzília. To zhodnotí situáciu a odporučí prípadnú zmenu opatrení.

Na čo sa majú ľudia pripraviť? Bude teraz počet nových prípadov narastať v desiatkach?

Regionálne úrady verejného zdravotníctva z Čadce a z Dolného Kubína vyšetrujú veľa úzkych kontaktov potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Práve tam očakávame, že čísla budú ešte stúpať. Uvidíme, ako sa zmení situácia, keď zachytíme ďalšie importy ochorení z iných oblastí Slovenska a ľudí, ktorí budú prichádzať z rizikových krajín.

Znamená to, že už nemáme očakávať dni, keď nepribudne žiadny nakazený?

Počas víkendov sa testuje oveľa menej, vtedy môže byť nula pozitívnych prípadov alebo pod desať. Nemôžeme očakávať, že budeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie