Denník N

High 5ive: Zrelý debutant – dalajláma má 85 a vydal svoj prvý album

Foto - Dalai Lama Inner World
Foto – Dalai Lama Inner World

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Dáva príklad v tom, že začať sa dá hocikedy. Tibetský duchovný vodca a 14. dalajláma tento týždeň oslávil 85 rokov. Pri tejto príležitosti vyšiel jeho debutový hudobný album Inner World. O kompozičnú stránku sa postarali manželia Junelle a Abraham Kuninovci z Nového Zélandu. Jeho Svätosť prispela svojím hlasom.

Nie je to žiadna diera do popkultúrneho sveta. Neprekvapí, že základ tvorí jemne ezoterický či new age sound. Nič, čo by sme už stokrát nepočuli a neodzívali. Napriek tomu stojí za to nechať sa uniesť tým známym hlasom, ktorý v pomalom tempe odrieka mantry a duchovné ponaučenia. Óm mani padmé húm.

*

Rovnaké ihrisko, iná lopta. Ak chcete ostať v kontemplatívnom mode, no presunúť sa do najsúčasnejšieho dneška – inhalujte nový album Xerrox, Vol. 4 od Alva Noto (alias Carsten Nicolai). Hoci jeho raná tvorba evokovala skôr neosobný vnútorný svet robotických zariadení, z nových kompozícií sála ľudské teplo.

Do uší sa sype digitálne praskanie, no v pozadí plynú všeobjímajúce ambientné prúdy. High-tech nahrádza poézia planetárneho pobytu. Možno aj technológ Nicolai starne. A možno fakt potrebujeme viac človečenstva. Dajte si z čerstvého katalógu aspoň cover verziu skladby A Forest (The Cure). Absolútny soundtrack k dnešku.

*

V nedeľu poobede si sadnete k televízoru. Na obrazovke sa objaví

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie