Denník N

Biden by mohol resetovať transatlantické vzťahy

Barack Obama v roku 2017 vyznamenal Joea Bidena. Foto – TASR/AP
Barack Obama v roku 2017 vyznamenal Joea Bidena. Foto – TASR/AP

Mnohí z Európanov, ktorí podporujú protekcionizmus, sú rozčarovaní bývalí stúpenci transatlantického spojenectva. So spoľahlivejším prístupom z Washingtonu sa ich sklamanie môže začať zmenšovať.

Autor je podpredsedom Nadácie otvorenej spoločnosti

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas vo svojom príhovore k výročnému zasadnutiu Európskej rady pre zahraničné vzťahy tvrdil, že bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb v USA Európania „budú musieť premýšľať o tom, ako lepšie zvládnuť konflikty v okolí Európy, a to aj bez USA“.

Starý dobrý Biden

Jeho pohľad je populárny. Mnohí európski odborníci, napríklad Janan Ganesh a Wolfgang Münchau z Financial Times, tvrdili, že vzťahy medzi USA a EÚ by sa významne nezmenili, ani keby Donalda Trumpa porazil demokrat. Tvrdia, že demokratický prezident by bol stále protekcionistický v obchodovaní, sympatizoval by s predpokladaným izolacionistickým inštinktom americkej verejnosti a rovnako by nebol nadšený z vypisovania šekov na obranu Európy. Tento opis sa pôvodne aplikoval na senátorov Elizabeth Warrenovú z Massachusetts a Bernieho Sandersa z Vermontu, a to aj napriek ich silnej podpore medzinárodnej spolupráce a ľudských práv. Teraz ho niektorí Európania rozširujú na Joea Bidena.

Myšlienka, že Biden neprinesie žiadnu zmenu americkej politiky voči Európe, však nie je vierohodná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie