Denník N

Pilot dostal nesprávne pokyny a došlo mu palivo, ukázalo vyšetrovanie pádu stíhačky

Stíhacie lietadlo MiG-29 sa zrútilo koncom septembra 2019 blízko obce Nové Sady pri Nitre. Pilot sa pri katapultáži ľahšie zranil. Foto - MOSR
Stíhacie lietadlo MiG-29 sa zrútilo koncom septembra 2019 blízko obce Nové Sady pri Nitre. Pilot sa pri katapultáži ľahšie zranil. Foto – MOSR

Jeden z pilotov, ktorý mal podiel na minuloročnej nehode migu, odišiel do civilu. Podľa vyšetrovateľov pochybili aj vojaci zodpovední za monitorovanie počasia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Deväť mesiacov po páde stíhačky MiG-29 zverejnilo ministerstvo obrany závery vyšetrovania. Stroj ruskej výroby sa koncom septembra 2019 zrútil aj s ostrou muníciou do neobývanej oblasti pri Nitre.

Pilot sa katapultoval a utrpel ľahšie zranenia. Lietadlo na zemi spôsobilo len minimálne škody.

Minister Jaroslav Naď (OĽaNO) s veliteľmi armády v pondelok informovali o príčinách tejto nehody. Stíhačka sa podľa vyšetrovateľov zrútila, pretože nemala dostatok paliva.

„Tých faktorov bolo pri nehode viacero, išlo o reťazec pochybení,“ oznámil Naď. Zlé počasie, zlé vyhodnotenie situácie zo strany pilotovho veliteľa a nepresne ukazujúce meteorologické prístroje.

Minister vylúčil, že by jednou z príčin pádu bola porucha lietadla. Slovenské migy sú síce dlhodobo poruchové, v tomto prípade však ich prístroje nezlyhali.

Jeden z pilotov skončil

Pilot havarovanej stíhačky, 39-ročný Ján Kurtík, sa zotavil a ďalej slúži v armáde. Jeho veliteľ, ktorý s ním letel vo dvojici, pár týždňov po nehode na vlastnú žiadosť odišiel do civilu.

Podľa informácií Denníka N išlo o podplukovníka Mariána Bukovského, ktorý pôsobil ako zástupca veliteľa stíhacej letky (zástupca veliteľa Taktického krídla Sliač). Ministerstvo obrany jeho meno oficiálne nepotvrdilo, na tlačovej konferencii ho označovalo len skratkou „SK-01“.

Armáda pri nehode prišla o jednu zo svojich dvanástich stíhačiek. Škodu na lietadle a munícii ministerstvo odhadlo na 38 miliónov eur.

Snímka z miesta pádu stíhačky pri obci Nové Sady. Foto – Polícia SR

Večerná dráma

V sobotu 28. septembra 2019 sa nad letiskom Sliač odohrávala dráma. O ôsmej hodine večer bol vyhlásený cvičný poplach. Dvojica pilotov mala na stíhačkách vyzbrojených ostrými raketami vzlietnuť proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie