Denník N

Do Katalánska sa blíži druhá vlna. Počet nových prípadov za deň sa zdvojnásobil, niekde sa vracia totálny lockdown

Domov dôchodcov v Barcelone povolil návštevy a objatia cez plastový záves. Ilustračné foto - TASR/AP
Domov dôchodcov v Barcelone povolil návštevy a objatia cez plastový záves. Ilustračné foto – TASR/AP

Hoci Španielsko hlási viac ako 70 lokálnych epidémií naprieč krajinou, Katalánsko zatiaľ vyzerá, že má k druhej vlne najbližšie.

„Rúška budú v Katalánsku povinné. Nielen v okrese Segrià, ale v celom Katalánsku,“ rozhodne a s absolútnym presvedčením vyhlásil minulú stredu regionálny premiér Quim Torra na zasadaní parlamentu.

V okrese Segrià bola v tom čase najväčšia epidémia COVID-19 v Katalánsku, ale situácia sa začínala zhoršovať v celom regióne.

Dovtedy boli rúška povinné, len ak človek nedokázal dodržiavať bezpečnú vzdialenosť od iných ľudí. Novinka – rúška za každých okolností – vstúpila do platnosti vo štvrtok.

Kto nebude mať rúško, dostane pokutu 100 eur.

Pokuty nedávajú

Piatok bol druhý deň, odkedy povinné rúška vstúpili do platnosti. V obľúbenom barcelonskom parku de la Cuitadella ho má na tvári asi polovica ľudí. Cez park pomaly prechádza policajné auto. Dvaja policajti s rúškami prišli skontrolovať situáciu.

Keďže miestni vedia, ako to tu s políciou funguje, nestresujú sa. Policajti tu nemajú vo zvyku rozdávať pokuty na počkanie. Ak niekto stojí s autom na mieste, kde je stáť zakázané, pristavia sa, porozprávajú sa, upozornia ho, ale väčšinou len vtedy, ak tam niekomu zavadzia.

Teraz však nerobia ani to. Pri ľuďoch bez rúška nezastavujú a neupozorňujú ich. Inštrukcie sú totiž také nejasné, že málokto v Katalánsku vie, kedy rúška nosiť treba a kedy nie.

Ako to bude na pláži? Ako to bude pri športovaní? Ako to bude pri jedení? Novinári zavalili otázkami regionálnu ministerku zdravotníctva Albu Vergés v stredu, keď povinné nosenie rúšok oznámila na tlačovej konferencii. Na viacero z tých otázok nemala jasnú odpoveď.

„Základné pravidlo je, že každý odíde z domu s rúškom na tvári, či ide na pláž, alebo do kancelárie,“ povedala. „Ak aktivita nie je kompatibilná s nosením rúška, môže byť odstránené, ale bezpečne,“ dodala.

Teraz telefonujem

Problém je, že každý si túto formuláciu vysvetľuje po svojom. „Daj si rúško, oddnes je to povinné,“ upozorňuje starší pán mladú tridsiatničku, ktorá prechádza okolo neho, kým on posedáva na lavičke. „Nemôžem, telefonujem, nebude ma dobre rozumieť,“ odpovedala a išla ďalej.

Povinnými rúškami chce regionálny premiér spomaliť šírenie koronavírusu naprieč regiónom. Za posledné dni sa prenos rapídne zrýchlil. V nedeľu autority potvrdili, že za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie