Denník N

Hip-hopu dominujú dva albumy, ktorých vydania sa autori nedožili

Foto - Victor Victor, Grade A
Foto – Victor Victor, Grade A

Obaja zomreli mladí, ovplyvnili však americký hip-hop aj novú generáciu fanúšikov. Juice WRLD a Pop Smoke vydali v júli albumy, ktoré sa dostali na vrchol hitparád.

Newyorský rapper Pop Smoke sa stal iba štvrtým hiphopovým interpretom v histórii, ktorý sa so Shoot for the Stars, Aim for the Moon (Strieľaj po hviezdach, mier na mesiac), albumom vydaným po smrti, dostal na prvú priečku v hitparáde Billboard 200. Pred ním sa to podarilo iba 2Pac-ovi, The Notorious B.I.G. a XXXTentacionovi.

Popa Smoka o týždeň neskôr napodobnil ďalší nedávno zosnulý interpret Juice WRLD.

Podľa Chart Data mal jeho projekt Legends Never Die (Legendy nikdy nezomierajú) najlepší debut na Spotify spomedzi všetkých albumov vydaných v roku 2020 – len na tejto streamovacej službe získal viac ako 73 miliónov vypočutí. Keď ho zverejnili, Spotify pre nápor fanúšikov padol. Počas prvého týždňa sa predalo 497-tisíc kópií Legends Never Die, Juice WRLD teda porazil aj The Weeknda (444-tisíc za prvý týždeň). Ide o tretí najúspešnejší posmrtný album v histórii, zostáva pred ním iba Life After Death od Notorious B.I.G. a R U Still Down od 2Paca, oba vydané v roku 1997.

Prvý raz v histórii sa stalo, že priečky číslo 1 aj 2 v americkej hitparáde Billboard 200 obsadili albumy vydané po smrti interpretov.

Aktuálny úspech Popa Smoka a Juicea WRLD-a dokazuje, akú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie