Denník N

Hromadné odchody nezabrali. Akademici podržali dekana, ktorý podľa kritikov rozvrátil prestížnu fakultu

Napätie na FIIT sa rozhorelo po tom, ako akademický senát pred rokom zvolil za dekana Ivana Kotuliaka. Väčšina zamestnancov stála za jeho predchodkyňou Máriou Bielikovou. Foto N – Vladimír Šimíček
Napätie na FIIT sa rozhorelo po tom, ako akademický senát pred rokom zvolil za dekana Ivana Kotuliaka. Väčšina zamestnancov stála za jeho predchodkyňou Máriou Bielikovou. Foto N – Vladimír Šimíček

Hlasovanie akademického senátu STU potvrdilo rozkol medzi časťou akademikov a skupinou biznismenov. Spolumajiteľ Esetu povedal, že nemal pocit, že by rečnil pred elitou národa.

Dekan Ivan Kotuliak v pondelok uznal, že z jeho fakulty môže na protest odísť minimálne sto študentov informatiky. Nepovažuje to však za zásadný problém. „Je mi ľúto každého jedného študenta, ktorý odíde, ale stále je to osem percent z celkového stavu,“ poznamenal.

Za návrh rektora STU Miroslava Fikara na jeho odvolanie sa následne v akademickom senáte nenašlo dostatok hlasov.

Kotuliak tak naďalej povedie Fakultu informatiky a informačných technológií (FIIT), ktorá do konca leta môže prísť o tridsať pedagógov a desiatky študentov, ktorí doteraz patrili medzi najžiadanejších na trhu práce. Viacerí z nich sa už hlásia na české univerzity.

„Odchod značnej časti pedagógov, doktorandov a študentov sa nedá pomenovať inak než rozvrat fakulty,“ poznamenal pred hlasovaním rektor Fikar.

Na odvolanie Kotuliaka bolo potrebných 23 hlasov, napokon sa ich našlo osemnásť. Výsledok poznačilo, že v akademickom senáte STU chýbalo sedem zástupcov študentov, ktorí v júni skončili školu.

Je možné, že Kotuliakovi kritici sa o jeho odvolanie pokúsia znovu na jeseň, keď bude akademický senát kompletný.

Akademici v. biznis

„Dnes som nemal pocit, že hovorím pred radou starších, ktorá by mala byť elitou národa,“ poznamenal po hlasovaní Richard Marko, šéf antivírovej firmy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská technická univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie