Denník N

Len každý šiesty človek je za sprísňovanie interrupčného zákona, väčšina ho meniť nechce

V parlamente sú predložené štyri návrhy, ktoré chcú meniť interrupčný zákon. A to aj napriek tomu, že podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) je väčšina ľudí so súčasným návrhom spokojná.

Až 55 percent opýtaných v prieskume tvrdí, že súčasný zákon netreba meniť. Žena dnes môže o interrupciu požiadať do 12. týždňa tehotenstva. Po uplynutí tejto lehoty môže podstúpiť interrupciu len v prípade, že je ohrozené jej zdravie či život, prípadne ak je jej plod poškodený alebo nebude schopný života.

Len 17 percent ľudí v prieskume odpovedalo, že sú za sprísňovanie interrupčného zákona. „Celkovo sprísnenie súčasnej legislatívy nemá oporu vo verejnosti dlhodobejšie,“ hovorí jedna z autoriek prieskumu sociologička Oľga Gyárfášová. Ich počet sa pohybuje okolo necelej pätiny opýtaných.

Počet interrupcií klesá, podpora súčasného zákona stúpa

Sociologička a spoluautorka prieskumu Zora Bútorová tvrdí, že ľudia sú dokonca so súčasnou legislatívou čoraz spokojnejší. „V porovnaní s názormi verejnosti v roku 2003 a 2007, keď sme vo výskume IVO kládli podobnú otázku, sa dokonca podpora zachovania existujúcej interrupčnej legislatívy zvýšila,“ tvrdí Bútorová.

Postoj k interrupčnému zákonu: vývoj v čase

Kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie