Denník N

Je príšerné vidieť niekoho, ako sa dusí, hovorí infektológ z Kramárov, ktorý liečil aj pacientov z pezinskej DSS

Foto - archív Petra Sabaku a TASR
Foto – archív Petra Sabaku a TASR

Lekár Peter Sabaka pracuje na infektologickej klinike na bratislavských Kramároch, kam prichádzalo najviac pacientov s koronavírusom.

Ako to momentálne vyzerá v nemocnici? Bojíte sa druhej vlny?

Boli by sme veľmi neradi, keby prišlo k druhej vlne, a teda k významnejšiemu šíreniu v populácii.

Pripravujete sa na druhú vlnu?

Sme pripravenejší, ako sme boli na začiatku marca. Vypracovali sme postupy, ako sa starať o pacientov s COVID-19 a ako ich odlišovať od ostatných pacientov, aby sa dostali do červenej zóny a neinfikovali iných pacientov či personál. Mnohé postupy, ktoré boli účinné v marci, apríli a na začiatku mája, teraz nepoužívame, lebo nie sú potrebné. Ale dá sa k nim vrátiť.

Vlnu, aká tu už bola, by ste zvládli?

Takú by sme mali bez akýchkoľvek problémov na našom pracovisku zvládnuť, aj keď za cenu veľkého vyčerpania zdravotníkov. Jedna vec je niečo zvládnuť, druhá vec je, za akú cenu. Bez ohľadu na rozsah druhej vlny budeme „nárazníkom“. V marci a apríli bola situácia veľmi ťažká a bolo to veľmi fyzicky aj psychicky náročné. Neradi by sme sa k tomu vrátili. Ak by k tomu prišlo, sme ochotní do toho ísť znovu, ale boli by sme radšej, keby k tomu nedošlo.

Zvládli by to zdravotníci ešte raz?

Ochotne by nastúpili do práce, možno aj preto, že si teraz trochu oddýchli. Otázka je, ako rýchlo by prišlo vyčerpanie a možno aj vyhorenie. V apríli a máji som sa aj ja cítil veľmi vyčerpaný, možno na hranici vyhorenia. Na mnohé veci som reagoval podráždenejšie ako obvykle, reagoval som hnevom. Nemohol som sa sústrediť na bežné veci.

Ste pripravení aj na to, že by bola druhá vlna väčšia?

Ak by bola masívnejšia, museli by sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie