Denník N

Farmári sú znova na nohách. Mičovský im chce dvíhať nájmy za pôdu v zmluvách, ktoré mali platiť ešte dlhé roky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Farmári sa sťažujú, že im Slovenský pozemkový fond posiela návrhy dodatkov zmlúv so zvýšenými nájmami za pôdu.
  • Nepáči sa im, že fond zasahuje do živých zmlúv a hrozí, že o nájmy môžu farmári prísť, ak nebudú súhlasiť.
  • Plánujú tlačovku pred úradom vlády a podnet na protimonopolný úrad.
  • Pri nových zmluvách fond zvyšoval nájmy už za bývalej vlády.

Prvýkrát domáci farmári bili na poplach nad plánmi nového ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského koncom mája, keď im chcel narýchlo zobrať 15 percent automaticky vyplácaných priamych platieb. Plánoval nimi posilniť eurofondy, ktoré farmy môžu dostať len na nové investičné projekty. Napokon však minister tento svoj plán odložil.

Teraz sú farmári nahnevaní znova. Ministrovi podriadený Slovenský pozemkový fond (SPF) im ide na celoslovenskej úrovni zvyšovať nájmy za štátnu pôdu a pôdu neznámych vlastníkov v platných zmluvách, ktoré často majú vypršať až o niekoľko rokov. Zmluvy na nájom pôdy fond podpisuje až na desať rokov.

„V platných zmluvách s pozemkovým fondom máme síce uvedené, že nájmy sa môžu zvyšovať len o infláciu, no nášmu družstvu prišiel od fondu dodatok, že nám nájom zvyšujú až na päťnásobok doterajšej úrovne. Ako môžu meniť živé zmluvy? Je to úplne nelogické,“ hovorí za svoje družstvo Ludrová neďaleko Ružomberka jeho predseda Miroslav Štefček, ktorý je zároveň podpredsedom najväčšej domácej farmárskej organizácie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Farmári tentoraz nezostávajú pri kritizovaní. S podnetom voči SPF sa idú obrátiť na Protimonopolný úrad SR. Majú totiž podozrenie, že fond takýmto zásahom do nájomných vzťahov zneužíva na trhu svoje dominantné postavenie.

Nepáči sa im hlavne to, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie