Denník N

OĽaNO je o krok bližšie k zmene interrupčného zákona, ženy môže dostať do zložitých situácií

Poslankyňa Anna Záborská na návšteve v Spišskej diecéze. Foto - Facebook Anny Záborskej
Poslankyňa Anna Záborská na návšteve v Spišskej diecéze. Foto – Facebook Anny Záborskej

V utorok popoludní poslanci Národnej rady posunuli návrh OĽaNO o interrupciách do druhého čítania. Podporilo ho 81 zo 134 prítomných poslancov.

Proti bol len klub SaS a časť klubu Za ľudí. Osem poslancov OĽaNO, ktorí sú považovaní za liberálnejších, pred hlasovaním vytiahlo kartu a návrh nepodporili. Ide napríklad o Andreja Stančíka, Annu Miernu či Kristiána Čekovského. Svojou neúčasťou však znížili kvórum pre schválenie návrhu, takže na posun do druhého čítania by stačilo menej hlasov.

Skupina poslancov na čele s Annou Záborskou (klub OĽaNO) navrhuje predĺžiť čakaciu dobu na interrupciu z dvoch na štyri dni, zaviesť povinnosť dvoch znaleckých posudkov pred interrupciou zo zdravotných dôvodov a zákaz reklamy.

Predkladatelia tvrdia, že chcú svojím návrhom najmä pomáhať tehotným ženám. Preto navrhujú, aby mali garantované miesta v zariadeniach sociálneho bývania, aby mohli príspevok po narodení dieťaťa čerpať už v tehotenstve a aby pri narodení ťažko postihnutého dieťaťa dostali štvornásobne vyšší príspevok až vo výške 3 170 eur.

Poslankyňa Anna Záborská počas tlačovej konferencie, kde oznámila, že chce pomáhať tehotným ženám, ktoré sa rozhodujú pre interrupciu. Foto – Facebook Anny Záborskej

Analýza: Návrh môže ženy ohroziť

Feministická organizácia Možnosť voľby vypracovala analýzu Záborskej návrhu, v ktorej upozornila na to, že môže lekárov aj ženy dostať do komplikovaných situácií.

Zákaz reklamy na umelé prerušenie tehotenstva má podľa nich v návrhu veľmi širokú definíciu, a preto sa môže skončiť aj tým, že podeň bude spadať aj zverejnenie informácie o interrupciách na stránke lekára či zariadenia. Jedna z predkladateliek návrhu, poslankyňa Lucia Drábiková, v rozhovore priznala, že presne nevie, čo všetko bude do zákazu spadať a ani ako bude jeho porušenie penalizované.

V Nemecku viedol zákaz reklamy k pokutám pre lekárky, ktoré na svojich stránkach zverejňovali informácie o interrupciách.

Podľa odborníčok na ženské práva je sporná aj časť, ktorá určuje, pre ktoré interrupcie bude platiť 96-hodinová čakacia lehota a pre ktoré nie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie