Fakty a mýty o vegánstve: Prečo si Chára môže dovoliť byť vegánom a tínedžer už menej
V Spojených štátoch amerických stúpol medzi rokmi 2014 až 2017 počet vegánov o 600 percent, v Spojenom kráľovstve v období rokov 2006 až 2018 o zhruba 400 percent.
Záujem o vegánstvo sa v ostatných piatich rokoch podľa Googlu zvýšil sedemnásobne. Dnes sa tento pojem vyhľadáva štyrikrát viac ako vegetariánstvo a bezlepková diéta.
Vegánstvo sa vo všeobecnosti spája so znížením hmotnosti či znížením krvného tlaku a cholesterolu. Na druhej strane sa hovorí, že strava bez živočíšnych produktov nedokáže zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu B12 či bielkovín.
Ako je to však naozaj? Denník N sa pozrel na všetky dôležité otázky o vegánstve a spolu s odborníkmi na výživu na ne hľadal odpovede.
V článku sa dozviete aj:
- aké sú pozitívne účinky vegánskej stravy;
- na ktorú minerálnu látku si musia dávať vegáni špeciálny pozor;
- či a ako môžu nahrádzať živočíšne bielkoviny;
- ako vplýva vegánstvo na športovcov;
- kedy pocíti vegán skutočné výsledky a kedy je to placebo.
Pomáha vegánstvo pri chudnutí?
Podľa vedca v oblasti zdravej výživy na Univerzite Komenského v Bratislave Viktora Bielika „vegánstvo patrí k zdravším spôsobom stravovania“.
Bielik upozorňuje, že tradičné vegánstvo vychádza z rastlinných zdrojov, no tých priemyselne neupravených. „Vegánska tyčinka, ktorá vydrží v obale ‚čerstvá‘ aj niekoľko mesiacov, nie je ideálnou predstavou čerstvej rastlinnej potravy.“
„U zdravého človeka nevidím dôvod