Denník N

Nemajú ani osemnásť, sú na brigáde a prvýkrát zarobili

Pre mladých sú na prvých brigádach dôležité najmä zárobky. Ilustračné foto - TASR
Pre mladých sú na prvých brigádach dôležité najmä zárobky. Ilustračné foto – TASR

Stredoškoláci na brigádach zbierajú čerešne, kastrujú kukuricu, pracujú v čokoládovni. Aké pocity majú na svojej prvej brigáde? Manuálna práca ich príliš nebaví, prvý zárobok je však pre nich veľmi dôležitý.

Sedemnásťročná Kristína zo Svrčinovca chcela cez prázdniny skúsiť niečo nové. Keď sa od známych dopočula o možnosti zbierať čerešne, o pár dní už visela aj s rebríkom na strome a oberala. Svoje prvé vlastné peniaze si zarobila v malej dedinke Pravotice.

„Zo začiatku to bola náročná práca,  museli sme pracovať s veľkými rebríkmi a odnášať ťažké vedrá s čerešňami na stanovisko,“ hovorí mladá Kysučanka. Práca ju bavila, peniaze neboli hlavnou motiváciou. Študentka obchodnej akadémie chce v budúcnosti pracovať v oblasti ekonomiky a účtovníctva.

„Táto brigáda s tým nemala nič spoločné, ale chcela som vyskúšať prácu v poľnohospodárstve,“ hovorí. Jej zárobok záležal od toho, koľko čerešní nazbierala.

Kristínu práca v čerešniach bavila, peniaze neboli hlavnou motiváciu FOTO - Kristína Kondeková
Kristínu práca v čerešniach bavila, peniaze neboli hlavnou motiváciu
FOTO – Kristína Kondeková

„Bola to úkolová práca, ak si človek zamakal, mohol pekne zarobiť,“ vysvetľuje a teší sa z 500 eur, ktoré dostala za tri týždne. Chce si za ne zaplatiť štúdium a knihy. Myslí si, že mladí ľudia v jej veku by už mali pracovať, aby si zvykli na prácu a na to, že ťažko zarobené peniaze si treba vážiť.

S tým súhlasí aj psychologička Bibiana Filipková z Výskumného úradu detskej psychológie a patopsychológie: „Sú stále finančne závislí na rodičoch a brigáda ich môže naučiť ako hospodáriť s vlastnými peniazmi. V pracovnom prostredí navyše majú možnosť nadobudnúť základné pracovné návyky, učiť sa kooperácii, zodpovednosti, akceptovať isté pravidlá a autority.“

Práca? Skôr otročenie

Na čerešniach zarábal aj Richard (17) z Bánoviec nad Bebravou, je to jeho prvá brigáda. „Neviem či by nebol lepší výraz otročenie ako práca. Od dvanástej hodiny som sa cítil ako na Sahare. Ale bez práce nie sú koláče.“ Najťažšie je správne odtrhávať čerešne aj so stopkami a nosiť so sebou tri vedrá a rebrík. Navyše pri sebe musí mať stále tašku s jedlom a vodou.

Nadmerná záťaž môže mať na mladých v štádiu vývoja nepriaznivý vplyv, upozorňuje psychologička Filipková ale dodáva aj, že v tomto veku by už mali vedieť reálne zhodnotiť vlastné možnosti.

„Zamestnávatelia ich môžu zamestnať iba prácami, ktoré sú primerané ich fyzickému a rozumovému vývoju.“ Neodporúča príliš monotónne a stereotypné práce z dôvodu lability nervového systému a straty pozornosti.

Richard svoju prácu neznášal od prvého dňa, vpred ho však stále hnala túžba po vlastných peniazoch. Denne si vie zarobiť 20 až 40 eur, chce si za ne užiť zvyšok prázdnin. Podobne ako Kristína chce pracovať v oblasti ekonomiky alebo práva: „Hlavne čo najďalej od čerešní,“ smeje sa Bánovčan a pridáva aj poučenie pre svojich rovesníkov: „Mladí by si mali skúsiť, aké je to zarobiť si vlastné peniaze a až vtedy si uvedomia ich pravú hodnotu.“

Petra Balážová z pracovnej agentúry Grafton Recruitment hovorí, že o mladých od 15 do 18 rokov medzi ich klientami nie je veľký záujem. Starší sú flexibilnejší, majú pracovné návyka, skúsenosti. V lete cez prázdniny sa však nájdu miesta aj pre najmladších, najčastejšie sú to jednoduché manuálne práce, dokladanie tovaru, rozdávanie letákov či práca v call centrách.

Šetrí na vodičák

Peter a Adrián z Čierneho pri Čadci si našli prácu v kukurici. Sedemnásťroční študenti pracujú od siedmej rána do šiestej večer, s prestávkou na obed a olovrant. Zhodujú sa, že práca to nie je náročná, no napokon ich unaví.

Peter hovorí, že po tom, čo chodí celý deň, ho už večer naozaj bolia nohy. Adriána zasa zmárajú vysoké teploty na poli.

Za približne dva týždne zarobia okolo tristo eur. Peter ešte nevie, na čo peniaze minie, Adrián má presnú predstavu – šetrí si na vodičák. Práca ho nebaví, v kukurici je len pre peniaze.

FOTO - Adrián Maják
FOTO – Adrián Maják

Psychologička neodporúča, aby rodičia zasahovali do toho, čo deti spravia so zarobenými peniazmi: „Skôr by sa mali zamerať na vysvetlenie, kam by zarobené peniaze investovať nemali – napríklad na alkohol a cigarety.“ Rodičia by mali zvoliť taktiku odporúčania a povedať deťom, nech si kúpia hodnotnú vec, alebo vložia peniaze do banky či zaplatia si dovolenku.

Chalani za pozitívum brigády považujú nové priateľstvá a zábavu, keďže sú na kukurici ako partia. Peter bol na brigáde aj rok predtým, vybavila mu ju babka. Adrián je tento rok prvýkrát, zavolali ho kamaráti. V Košútoch pri Galante strávia dva týždne z prázdnin, Peter má vybavenú už aj ďalšiu brigádu.

Kúpi si telefón a oblečenie

Šesťnásťročná Dominika z Humenného brigáduje v bratislavskej čokoládovni. Za približne šesť týždňov si dokáže zarobiť 200 až 250 eur. V pätnástich rokoch pracovala v kaviarni ako čašníčka, čo bolo podľa nej jednoduchšie, pretože sa neunavila ako pri práci v čokoládovni. Prácu však nepovažuje za náročnú. Denne pracuje štyri hodiny – obaľuje hrozienka a oriešky do čokolády. K práci sa dostala vďaka sestre, ktorá v čokoládovni pracuje. Okrem nej zamestnávajú aj dvoch ďalších brigádnikov v jej veku.

Mladším ako 16 rokov psychologička neodporúča odísť za prácou na dlhší čas, ani na týždeň. Lepšia je pre nich brigáda, kde pracujú každý deň a menej hodín. Mali by si určite vyhradiť 2 až 3 týždne prázdnin na „sladké ničnerobenie“. „Mladší ako 16 rokov by nemali pracovať viac ako 33 hodín týždenne a u starších by tento čas nemal prekročiť 40 hodín týždenne.“

Dominiku motivuje k takejto práci len možnosť vlastného zárobku, pochvaľuje si však, že môže bývať u sestry v Bratislave. Jej kamaráti v Humennom nebrigádujú.

Plánuje si kúpiť telefón a oblečenie. Hoci chce byť právničkou a s práca v čokoládovni s tým nemá nič spoločné, myslí si, že mladí v jej veku by už mali pracovať. „Naučili by sa ako narábať s peniazmi a prispelo by to aj ich samostatnosti,“ hovorí rezolútne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie