Denník N

Aj Kollárovi kritici pri hodnotení Gröhlinga vyčkávajú, Sme rodina ministrovi postoj SaS nevracia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na koaličnej rade nikto nežiadal Gröhlingovo odstúpenie, najostrejšia je zatiaľ štátna tajomníčka ministerstva školstva z SaS Monika Filipová.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zatiaľ v koalícii nečelí tlaku na odstúpenie a jeho odchod jednoznačne nežiadajú ani politici, ktorí žiadali odchod predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) pre jeho opísanú a nepôvodnú diplomovú prácu z roku 2015.

Odchod ministra školstva v pondelok večer na koaličnej rade nepožadoval nikto z lídrov vládnych strán (OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí). Zatiaľ je k nemu najviac kritická jeho štátna tajomníčka Monika Filipová, ktorá kandidovala vo voľbách za Slobodu a solidaritu.

Koaličná zábava

Zatiaľ čo Filipová hovorí o naštrbenej dôvere a mala potrebu si so svojím nadriadeným ministrom rozdebatovať, ako končil vysokú školu, na stretnutí špičiek koalície si z kauzy diplomovky Gröhlinga, naopak, viacerí podľa informácií Denníka N robili žarty. Ani z Gröhlingových vyjadrení nevyplýva, že by uvažoval o odchode z funkcie. Viacerí ľudia z OĽaNO a Sme rodina mu dokonca výslovne povedali, že jeho kauza nie je taká vážna, aby z ministerskej funkcie odišiel.

Situácia je teda iná ako v prípade Borisa Kollára, ktorého na koaličnej rade na odchod vyzvali hneď niekoľkí zástupcovia SaS a Za ľudí a potom ho na odstúpenie vyzvali aj poslanecké kluby týchto strán.

Napriek pokojnejšej atmosfére aj v tomto prípade niektorí koaliční politici naznačujú, že absolventská práca ministra školstva z roku 2009 by mohla byť problém.

Kritická štátna tajomníčka školstva z SaS

Štátna tajomníčka ministerstva školstva Monika Filipová v utorok od Gröhlinga žiadala vysvetlenie, ako to s jeho diplomovou prácou bolo. „V rámci tejto diskusie padli slová aj o vyvodení osobnej politickej zodpovednosti. Rešpektujem jeho rozhodnutie, avšak moja dôvera je naštrbená,“ povedala s tým, že verí, že ju minister opäť dokáže presvedčiť.

Podľa Filipovej z SaS je prirodzené, že od ministra žiadala vysvetlenie. „Som štátnou tajomníčkou na ministerstve, ktoré by malo ísť v prvom rade príkladom všetkým študentom a akademickej obci.“

„Keďže som mala otázky ohľadom diplomovej práce Branislava Gröhlinga, považovala som za potrebné, aby sme viedli serióznu debatu,“ povedala s tým, že bez ohľadu na diplomovú prácu je to kompetentný človek, ktorý chce zlepšiť slovenské školstvo.

Monika Filipová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kritický názor zaznieva aj od člena poslaneckého klubu Slobody a solidarity, Ondreja Dostála (SaS/OKS). „V prípade, že študent preberie takmer celú svoju bakalársku prácu do diplomovej práce, nemal by to urobiť mechanicky a bez toho, aby to v diplomovej práci spomenul.“

Považuje to za neštandardné, ale nepovažuje to za plagiát na úrovni rigoróznej práce Andreja Danka. Podľa poslanca by však bolo vážnejšie, ak by sa preukázalo, že bez korektného citovania a zdrojovania boli do diplomovej práce prevzaté texty iných autorov. „V takom prípade by podľa môjho názoru bolo namieste uvažovať o vyvodení politickej zodpovednosti.“

Koaliční partneri

„Pokiaľ má diplomová práca pána ministra školstva nedostatky porovnateľné s tými, ktoré boli v minulosti vyčítané Andrejovi Dankovi či nedávno Borisovi Kollárovi, mal by sa k problému postaviť so všetkou zodpovednosťou, najmä vzhľadom na rezort, ktorý riadi,“ odpísal poslanec Za ľudí Ján Benčík. Ten so straníckym kolegom Miroslavom Kollárom hlasoval ako jeden z piatich poslancov za odvolanie predsedu parlamentu.

„Ak sa ukáže, že diplomovka ministra školstva nespĺňa požadované štandardy na záverečné práce, je to samozrejme problém, najmä vzhľadom na rezort, ktorý riadi, a aj na situáciu okolo diplomovky predsedu parlamentu. V prvom rade by mal diplomovku zverejniť, jej „utajenie“ nepovažujem za najšťastnejší krok,“ reaguje zasa Miroslav Kollár.

Situácia okolo diplomoviek vrcholových politikov je podľa neho aj dôsledkom dlhodobého deformovania slovenského akademického prostredia a už dnes je jasné, že absolventov niektorých vysokých škôl so spochybniteľnými záverečnými prácami bude mnoho, pretože nepredpokladá, že by sa všetci stretli akurát v parlamente.

„Na jednej strane to zdôrazňuje potrebu zásadnej reformy vysokého školstva, ako ju máme obsiahnutú aj v programovom vyhlásení vlády, na druhej strane si uvedomujem, že takého pochybenia najvyšších ústavných činiteľov či rezortných politikov zodpovedných za tieto reformy a ich (ne)reakcia podkopáva dôveru verejnosti v úprimnosť našich snáh o očistu verejného života a napravenie deformácií po troch vládach Roberta Fica,“ skonštatoval Miroslav Kollár.

Odchod Borisa Kollára z funkcie žiadal verejne aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Ako teraz reaguje na kauzu ministra školstva? „Ak som správne pochopil – pán minister zabezpečí zverejnenie svojej práce aj na internete. Všetci si ju budú môcť pozrieť online a prečítať. Rovnako pán minister zverejní posudok svojej práce a každý si ho bude môcť pozrieť. Tak si všetci budú môcť urobiť obraz,“ hovorí teraz.

Kollár: Máme tu iné problémy

Výzvu SaS na odstúpenie Borisa Kollára zatiaľ Sme rodina ani líder hnutia a predseda parlamentu teraz Gröhlingovi odplácať nechcú. „Sme rodina túto tému považuje za osobnú vec ministra a určite nebudeme situáciu zneužívať na rozbíjanie koalície,“ odpísal predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský.

A čo si o Gröhlingovi a jeho diplomovke myslí Boris Kollár? „Nemyslím si vôbec nič. Viem ale, čo by sme mali urobiť ako vláda – konečne prijať zákony, ktoré pomôžu ľuďom. Toto ma absolútne netrápi a myslím, že máme úplne inú úlohu, ako riešiť mesiac nejaké diplomové práce.“

Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ oznámila, že sa chce viac oboznámiť s argumentmi Branislava Gröhlinga k jeho diplomovke. Zdôvodňuje to tým, že jeho vyjadrenia naznačujú, že štandardy súvisiace s posudzovaním záverečných prác na fakulte, na ktorej štúdium ukončil, boli v minulosti nastavené veľmi nízko.

Prezidentka pripomína, že so súčasnou vládou sa spájajú oprávnené očakávania verejnosti o uplatňovaní politickej kultúry aj politickej zodpovednosti.

„Pre budovanie dôvery v spravodlivosť a inštitúcie je veľmi dôležité dodržiavanie presne takých istých princípov, ktoré predstavitelia koalície žiadali v minulosti od svojich politických oponentov,“ dodala.

V prípade Borisa Kollára prezidentka odkázala, že by mal spraviť to isté, čo počas plagiátorskej kauzy požadoval od Andreja Danka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Branislav Gröhling

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie