Denník N

Slovenské alternatívne leto sa sťahuje na Počúvadlo. Je to veľká výzva, tvrdia organizátori

Nový festivalový areál. Foto - salfest.sk
Nový festivalový areál. Foto – salfest.sk

Do polovice mája boli v tom, že to opäť urobia na tradičnom mieste. V areáli pod hradom Revište pri Žarnovici. „Ale dozvedeli sme sa, že majiteľ má iné podnikateľské plány,“ hovorí Maroš Pavúk. Šéf najdlhšie fungujúceho nezávislého hudobného klubu na Slovensku Bombura, ktorý stojí aj za najstarším nezávislým hudobným festivalom, sa však nenechal odradiť a so svojím tímom sa okamžite začali obzerať po novom priestore. Nakoniec ho našli necelých 40 kilometrov vzdušnou čiarou. Slovenské alternatívne leto bude pri jazere Počúvadlo, neďaleko Banskej Štiavnice. Už tento víkend, od 17. do 18. júla.

„Pôvodne sme zvažovali aj miesto, kde sa konal festival Sitno blues. Jeho organizátor však zomrel a pozemok už má iného vlastníka. Potom nám niekto z Počúvadla odporučil bývalý pioniersky tábor, čo je však veľmi členitý priestor priamo uprostred chatovej oblasti. Nakoniec sme sa dostali k finálnemu miestu, kempingovému areálu. Ten je najvhodnejší. Zvažuje sa smerom nadol a návštevníci prídu na čistinku, kde bude pódium. Kým v Revišti bol ostrov v rieke, teraz budeme mať ostrov v lese.“

Tradícia festivalu siaha až do 80. rokov minulého storočia, keď jeho budúci zakladatelia organizovali prvé alternatívne kultúrne akcie. Dva roky pred Pohodou, v júli 1995 malo premiéru Slovenské alternatívne leto. Prvé tri ročníky boli na hrade Bzovík, potom sa presunuli do breznianskej časti Lúčky – Valaská a cez biatlonový areál v Osrblí sa festival usadil pod zrúcaninu hradu Revište pri Žarnovici. Tam fungoval do roku 2008. Po desiatich rokoch prišiel test, či to má ešte zmysel, a nešlo len o nostalgickú spomienku „ľudí s iným názorom“. Obnovený „multižánrový, poriadnou dávkou alternatívy okorenený letný festival pod holým nebom“ pokračoval v rokoch 2018 a 2019 na Revišti. Teraz ho čaká ďalší reštart – pri jazere Počúvadlo.

Na rozdiel od posledných ročníkov, teraz sa bude hrať len na jednom pódiu. Z najznámejších mien prídu Češka Eva Turnová a Eturnity, z Maďarska TransNomad, domácu scénu zastúpia Chiki liki tu-a, Martin Geišberg a Balkansambel či Kubo Ursiny & Teatro Fatal (podrobný rozpis programu tu).

„Ale budeme mať aj stan s prednáškovo-diskusným programom, kde bude aj pecha kucha s témou Priateľsky k planéte, férovo v spoločnosti a tolerantne k všetkým ľudským právam,“ hovorí Maroš Pavúk.

Aktuálne predpovede ukazujú na víkend premenlivé počasie, no návštevníci Slovenského alternatívneho leta sú zvyknutí. Pre organizátorov bude premiéra v nových priestoroch špeciálna: „Je to veľká výzva. Chceme to ukočírovať slušne a ukázať, že sme stále stredne malý festival s kvalitným programom.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie