Denník N

Mal byť tvárou perestrojky, no stal sa symbolom zániku svojho milovaného socializmu (profil Miloša Jakeša)

Miloš Jakeš v roku 2014. Foto – Wikimedia Commons/David Sedlecký
Miloš Jakeš v roku 2014. Foto – Wikimedia Commons/David Sedlecký

Vo veku 97 rokov zomrel komunistický politik Miloš Jakeš. Český Deník N vlani zverejnil jeho profil v rámci seriálu Tváre normalizácie.

Život bývalého generálneho tajomníka Ústredného výboru KSČ Miloša Jakeša je príbehom chudobného chlapca z malej šumavskej dediny, ktorý sa stal len s minimálnym pričinením najmocnejším komunistom v Československej socialistickej republike a napokon bol odsúdený sledovať pád svojho sna z najvyššej možnej pozície.

Zároveň odzrkadľuje, akých ľudí komunistický režim vo svojom poslednom vývojovom štádiu vynášal k moci.

Po desiatkach rokov, keď v ľuďoch zadúšal všetku tvorivosť, nápaditosť a iniciatívu, produkoval už len bojazlivých aparátnikov celkom nepripravených na prípadné krízy.

Ako sa z Miloša stal Milouš

Pri letmom nahliadnutí do Jakešovho životopisu sa môže zdať, že životom preplával ukážkovo a po kádrovom rebríčku stúpal bez jediného zakopnutia.

Okresné organizácie KSČ vymenil za krajské, podieľal sa na kolektivizácii poľnohospodárstva, nasledovalo ministerstvo vnútra, stranícka vysoká škola v Sovietskom zväze. Neskôr ešte vymenil post predsedu revíznej komisie za funkciu generálneho tajomníka strany. Viedol usporiadaný život bez výstrelkov, rovnako i jeho rodina.

Zastavme sa však hneď na začiatku – pri jeho krstnom mene. Bol to boj, ktorý takmer vyhral, ​​nebyť zábudlivého vodiča a súdneho procesu za vlastizradu.

„V rodnom liste má napísané Milouš, sám som to videl,“ potvrdzuje historik a archivár českého Národného archívu Roman Štér, ktorý sa s Jakešom niekoľkokrát stretol. Samotný Jakeš však tvrdí, že mu rodičia dali meno Miloš. Pre familiárnejšiu podobu sa rozhodol farár, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovensko, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie