Denník N

Sonda do plagiátorovej duše

Keď nič nezaberá, vytasíte zbraň najväčšieho kalibru. Vaši neprajníci chcú, aby sa vrátila mafia.

Autor je predseda strany Spolu

Túžite po titule. Beriete to ako ďalšiu trofej do svojej zbierky. Keby sa dal k menu získať titul gróf, barón alebo vaše lordstvo, páčilo by sa vám to viac. Ale nedá sa. Tak sa uspokojíte aj s tým Mgr. Áno, ten šľachtický titul by vyzeral lepšie, ale fakt to nejde.

Ten titul chcete, aby ste si ho mohli dať na schránku, zvonček alebo náhrobný kameň. Možno zamachrovať pred známymi, možno si zdvihnúť sebavedomie. Lebo strednú školu má (skoro) každý. A vy nie ste predsa hocikto.

Nezvolíte si Harvard. To by bolo skutočne treba veľa robiť. Vyberiete si z pestrej palety slovenských vysokých škôl, ktoré sú roztrúsené na Záhorí aj Podunajskej nížine. Harvard to síce nebude, ale vám ide hlavne o tých známych. A titul na zvončeku.

Po pár rokoch je trofej vaša, môžete gravírovať na schránku.

Viete, že štúdium ste brali – povedzme to diplomatickým jazykom – vlažne. A potom to ako blesk z jasného neba príde. Odhalí sa, že to vlažné bolo skutočne až veľmi vlažné. Záverečnú prácu ste opajcovali, lebo ste nemali čas. Možno chuť, možno vlohy, možno všetko dokopy. Štúdium vám bolo úplne ukradnuté. Tak ako vaša diplomovka.

Ste prichytený a čo čert nechcel, medzičasom ste sa stali poslancom, predsedom parlamentu alebo ministrom. Zamotaná situácia. Ste ostrieľaný lovec a viete, že najlepšia obrana je útok. Tak vyrazíte do boja. Nie vlažne. Tu už ide o viac ako o tú menovku na zvončeku. Ústavným činiteľom, ministrom alebo poslancom nie ste predsa každý deň.

Volíte rôzne stratégie. Uvidíte, čo na voliča zaberie. Používate argumentačné fauly ako z učebnice, ktorú ste nikdy nečítali. Tobôž citovali.

Útok ad hominem je prvou voľbou. Tých, čo odhalili váš podvod so záverečnou prácou, rýchlo označíte za lúzrov, skrachovancov a neúspešných politikov. Lebo vy ste predsa uspeli. V štúdiu aj vo voľbách. Nikto vás nemôže spochybňovať, tobôž nie obyčajný človek. Obyčajní ľudia vás, samozrejme, nechajú na pokoji.

Keď osobné napádanie nezaberá, použijete taktiku „údeného sleďa“. Obľúbená technika argumentačného faulu, aby ste odpútali pozornosť. Namiesto vášho plagiátu začnete plynule a veľa hovoriť o svojich zásluhách. Čo všetko ste pre krajinu, svet a vesmír spravili. Začnete vypočítavať svoje zásluhy a zrazu dokážete aj citovať. Zväčša sám seba, ale aj to sa ráta. Údený sleď ma silný zápach, ktorý dokáže zmiasť loveckých psov. A vy sa snažíte usilovne zasmradiť diskusiu o vašom podvode. Odvádzate pozornosť, ako vám sily a novinári dovolia.

Ak manéver s „údeným sleďom“ nezaberie, ukážete ľudu, že plagiát je vlastne len taľafatkou. Poďme sa venovať skutočne vážnym témam. Budovaniu lepšej a čestnejšej krajiny. Lebo o to predsa ide.

Dočasne máte stratu pamäti, aby ste si nemuseli spomínať, ako ste žiadali iného plagiátora o odchod z funkcie. To bolo včera. Vy žijete prítomným okamihom, ako radia ezoterické príručky. Iné vám ani neostáva, len prežiť tie okamihy hanby. Viete však, že „panta rhei“. Tie Herakleitove slová by ste pokojne teraz citovali každý deň. On, chudák, vtedy netušil, že sa raz budú používať ako stratégia politického marketingu.

Viete, že nie ste hlupák. Máte predsa titul. Skúsite teda aj techniku zahladenia stôp. Držíte sa ľudovej múdrosti „zíde z očí, zíde z mysle“. Boli tí naši predkovia ale múdri. Svoju diplomovú prácu dáte utajiť. Nevadí, že ste sa za to vysmievali kapitánovi. To bolo včera a dnes je dnes. Predsa si to nepokazíme. Transparentnosť bol super slogan, ale voľby sa už skončili. Tak nepreháňajme.

Keď nič nezaberá, vytasíte zbraň najväčšieho kalibru. Vaši neprajníci chcú, aby sa vrátila mafia. A to vy nedopustíte. Mafia sa vám predsa z duše protiví. Nikomu nedovolíte kopať do vlády svätcov. Plagiát nie je hriech, len malé zaváhanie. Rozhrešenie si udelíte sami, veď sám viete, čo je pre vás najlepšie. Ešte párkrát zopakujete, že nie ste prikovaný k stoličke ani prilepený k funkcii. Ale aj tak neodídete. Nemáte kam.

Na konci máte pocit, že ste po tomto všetkom, čo ste preskákali, nazbierali dostatok materiálu aj na habilitačnú prácu. Tú však písať nikdy nebudete. Titul na zvončeku už predsa máte.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie