Denník N

Môžeme s tým začať aj dnes. Práškovanie pôdy čadičom by stiahlo miliardy ton CO₂ z atmosféry, tvrdí štúdia

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Je to jedna z možností, ako znížiť koncentráciu CO₂ v atmosfére. Technicky to môžeme robiť už teraz, je to však drahé.

Pred pätnástimi rokmi sa to považovalo za sci-fi. Teraz je to jedna z možností, ktorá sa reálne zvažuje v boji proti klimatickej zmene.

Práškovanie poľnohospodárskej pôdy podrveným čadičom (bazaltom) by mohlo ročne stiahnuť z atmosféry do dvoch miliárd ton CO2. Napísali to nedávno vedci z univerzity v Sheffielde, ktorí skúmali možnosti tejto metódy v jednotlivých krajinách.

Nie je to vôbec malé číslo. Na porovnanie, momentálne ročne vypustí ľudstvo do atmosféry okolo 36 miliárd ton alebo gigaton CO2. Štúdia odhaduje, že práškovanie pôdy by mohlo zbaviť ľudstva dvanásť percent emisií uhlíka do roku 2050.

Len táto metóda, samozrejme, nestačí na to, aby bola Zem uhlíkovo neutrálna do roku 2050. Treba výrazne znížiť produkciu CO2, obmedziť fosílne palivá a zároveň odoberať CO2 v atmosfére aj inými metódami (zalesňovanie, priame priemyselné zadržiavanie CO2 atď.).

„Budeme musieť aplikovať kombináciu metód, no práškovanie polí čadičom je jedna z tých, ktoré by mohli pomôcť pri vyriešení klimatickej zmeny,“ hovorí pre Denník N Martin Lukáč, slovenský profesor na univerzite v anglickom Readingu, odborník na lesy a klímu.

Ako to funguje

Ako hovorí Lukáč, práškovanie polí touto vulkanickou horninou je metóda, s ktorou by sme mohli začať aj dnes.

„Princíp je prirodzený. Ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie