Denník N

Je to ako nehoda autobusu každý deň. Koronavírus na Floride šíria aj súkromné oslavy

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Šírenie koronavírusu v USA sa neoslabuje. Už niekoľko dní pribúda 65-tisíc prípadov denne a ohnisko pandémie sa presunulo na juh krajiny. Problémy majú najmä štáty, ktoré na jar, keď sa svetom šírili hrozivé čísla a zábery z New Yorku, evidovali iba zlomok prípadov.

Jedným z nich je aj Florida. Ak by bola samostatným štátom, v nedeľu by sa v rebríčku nových prípadov dostala na štvrté miesto. Za deň tam pribudlo 15 300 potvrdených nakazených. Viac mali iba USA ako celok, Brazília a India.

V čom je to iné ako New York

Rýchlosť, akou sa koronavírus šíri na Floride, pripomína to, čomu v marci a apríli čelil New York. Florida dokonca prekonala rekordy New Yorku v počte prípadov a hlavný americký epidemiológ Anthony Fauci hovorí, že štát sa otvoril príliš rýchlo.

„Určite preskočila niekoľko fáz,“ povedal o otváraní na Floride Fauci, ktorý už dlhšie varuje, že Amerika ešte ani zďaleka nie je z najhoršieho von.

Florida bola jedným z posledných štátov, kde guvernér ľuďom nariadil, aby z domu odchádzali iba v nevyhnutných prípadoch, a zároveň jedným z prvých, ktorý začal opatrenia uvoľňovať.

V jednom sa však Florida výrazne líši od New Yorku – 21-miliónový štát na juhu USA zatiaľ nemá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie