Denník N

Ficovu komisárku pre deti Vieru Tomanovú bude môcť parlament odvolať skôr, než jej vyprší mandát

Viera Tomanová. Foto – TASR
Viera Tomanová. Foto – TASR

Poslanci schválili novelu zákona, ktorá umožní odvolanie Viery Tomanovej z funkcie.

Éra Viery Tomanovej ako komisárky pre deti by sa mohla zavŕšiť predčasne už na jeseň tohto roka, nie až v decembri 2021, keď jej vyprší funkčné obdobie. Parlament prijal v zrýchlenom konaní novelu zákona, ktorá ukončí praktickú neodvolateľnosť komisárky rozšírením možností, na základe ktorých ju bude môcť parlament odvolať. Novelu navrhli Vladimíra Marcinková (Za ľudí) a Ondrej Dostál (SaS/OKS).

Podľa doterajšej právnej úpravy fakticky neexistoval dôvod, pre ktorý by mohla Tomanová skončiť predčasne. Po novom by ju mohol parlament odvolať, ak porušuje zákon o komisárovi alebo iný zákon, či medzinárodnú zmluvu alebo „koná spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára“.

Tomanová je bývalá dlhoročná politička a exministerka za stranu Smer. Do funkcie ju v roku 2015 na sedem rokov zvolila koalícia Smer, SNS a Most-Híd.

Vladimíra Marcinková pripúšťa, že odvolávanie Tomanovej má koalícia v pláne, zdôrazňuje však, že novela nie je retroaktívna a dôvody, pre ktoré by ju mohli odvolať, nemôžu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie