Denník N

Dokáže sa Amerika znovu nadýchnuť?

Trump počas svojho posledného mítingu 2. marca. Foto - TASR/AP
Trump počas svojho posledného mítingu 2. marca. Foto – TASR/AP

Amerika vyzerá ochromená, nad jej schopnosťou vzchopiť sa visí otáznik. 

„Sme zvyknutí na to, že v iných krajinách Spojené štáty nenávidia, obdivujú alebo sa ich obávajú, niekedy aj všetko naraz,” píše londýnsky dopisovateľ Atlanticu Tom McTague. „Ale aby nás ľutovali…?“ To je pre Ameriku výnimočne ponižujúca situácia: „Spojené štáty dnes jednoducho nevyzerajú ako krajina, po ktorej by ľudia túžili, ktorej by závideli alebo na ktorú by sa chceli podobať.“

„Amerika už zažila obdobia, keď sa ukázalo, že je zraniteľná,” hovorí vo svojej stati Úpadok amerického sveta – existoval však pocit, že systém vládnutia a demokratická politická kultúra sú tak hlboko zakorenené, že sa vždy dokázala obnoviť, regenerovať, že kdesi „pod kapotou“ amerického života ťahá krajinu vpred motor, ktorý funguje napriek poruchám.

Dodajme, že téma „obnovy“, „obrody“, „nových začiatkov“ je klasickou súčasťou „amerického sna“. Stelesňuje vieru, že človek môže vždy začať nanovo, znovu a znovu sa chopiť ďalšej šance. V prejavoch viacerých amerických prezidentov sa to objavovalo v podobe zvýšenej frekvencie predpôn „re-“ v kľúčových slovách ako revive, renew, restore, revitalise, reinvigorate – oživiť, obnoviť a pod.

Američania boli tradične známi svojím optimistickým, vecným prístupom, presvedčením, že problémy sa dajú riešiť, že „to ide“, a nie, že „sa to nedá“. Popri kritickej diagnóze pomerov zväčša nechýbali i návody, čo s tým všetkým možno urobiť, ako existujúce pomery meniť, ako prakticky postupovať s cieľom dosiahnuť zmenu.

Dnes akoby sa niečo zmenilo, hovorí McTague: Amerika vyzerá ochromená, nad jej schopnosťou vzchopiť sa visí otáznik.

Ako už tradične, medzi najväčších kritikov Ameriky patria samotní Američania, ktorí už o súčasnej kríze napísali tisíce článkov, štúdií, esejí. No londýnsky korešpondent vyspovedal aj početných európskych politikov, ich poradcov, diplomatov, expertov i osobnosti z akademického prostredia. Jeho respondenti boli šokovaní a vydesení z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie