Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Na mimoriadnom samite bude úspechom aj čiastková dohoda

Šéf Európskej rady Charles Michel. Foto - TASR/AP
Šéf Európskej rady Charles Michel. Foto – TASR/AP

Autor je vydavateľom portálu Euractiv.sk

  • V piatok a sobotu budú lídri EÚ rokovať o protikrízovom aj riadnom rozpočte, úspechom bude aj čiastková dohoda.
  • Integrácia energetických systémov má stáť na elektrifikácii a vodíku.
  • Podmienky firemných úverov ostávajú priaznivé, dopyt je veľmi vysoký.

1. Mimoriadny rozpočtový samit EÚ: dobrá bude aj čiastková dohoda

V piatok a sobotu budú lídri EÚ rokovať o záchrannom rozpočte, ktorý má pomôcť prekonať následky koronakrízy, aj o viacročnom finančnom rámci. Je to prvé fyzické stretnutie lídrov po vypuknutí koronapandémie.

Prečo je samit dôležitý

EÚ smeruje do najhlbšej hospodárskej krízy v povojnovej histórii a rokovania o spoločnom záchrannom balíku zatiaľ nepriniesli výsledok. Príčinou mohla byt aj forma stretnutí: videokonferencie sú síce flexibilné, no podľa niektorých pozorovateľov nevytvárajú priestor na osobný kontakt a neformálne stretnutia v menších skupinkách, ktoré sú pre hľadanie kompromisu na najvyššej európskej úrovni nevyhnuté.

Kľúčovým problémom je čas.

Európska komisia navrhla vytvorenie 750-miliardového mimoriadneho programu financovaného z pôžičiek zaručených spoločným európskym rozpočtom, ktorý by kombináciou grantov a pôžičiek (s dôrazom na granty) pomáhal krajinám prekonať následky koronakrízy.

Ak má byť fond užitočný, peniaze musia začať tiecť najneskôr začiatkom budúceho roka. To znamená politickú dohodu na najvyššej úrovni v lete, vytvorenie európskych nástrojov a národných plánov počas jesene.

Okrem toho sa musí EÚ dohodnúť na štandardnom sedemročnom rozpočtovom rámci. Nové programové obdobie má začať na budúci rok.

Aká je situácia

O návrhu Komisie na oba rozpočty – mimoriadny aj riadny – hovorili lídri EÚ na videosamite v júni. Nedohodli sa, no aspoň sa otvorene nerozhádali ako v prvých týždňoch koronakrízy.

Po samite sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie