Denník N

Zhrbené Poľsko

Andrzej Duda v Krakove. Foto - Gabriel Kuchta, Deník N
Andrzej Duda v Krakove. Foto – Gabriel Kuchta, Deník N

Trzaskowski prehral, ale zároveň ukázal, že vládnu stranu možno poraziť. Otázkou zostáva, či opozícia ešte bude mať nejakú príležitosť to dokázať. V každom prípade, Poľsko sa vracia do svojho najobľúbenejšieho politického systému, ktorým je boj za slobodu.

Autor je poľský politológ

V druhom kole poľských prezidentských volieb súčasný držiteľ úradu Andrzej Duda tesne porazil varšavského primátora Rafała Trzaskowského. Hoci vyhral len v šiestich vojvodstvách na východe krajiny, kým jeho super zvíťazil v desiatich, a prehral v stredne veľkých a veľkých mestách, Dudova podpora na vidieku a v malých mestách bola dostatočne silná, aby ho posunula na prvé miesto.

Faktory Dudovho úspechu

Ako naznačuje tento výsledok, poľské politické rozdelenie čoraz viac odráža triedne rozdelenie. Tá časť krajiny, ktorá podporovala súčasného prezidenta, je oveľa chudobnejšia: HDP v oblastiach, ktoré ho volili, predstavuje len dve tretiny priemeru HDP celej krajiny a nezamestnanosť je tu 7 až 9 percent, čo je o dosť viac ako národný priemer 5,4 percenta.

Sociálne transfery, ktoré presadila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) a ktoré Duda podpísal, sa z volebného hľadiska ukázali ako efektívne. Hlavná opozičná strana Občianska platforma (PO) sa stále nemôže zbaviť reputácie, že „nespravila nič pre obyčajných ľudí“. Voliči si stále pamätajú, že to bola PO, ktorá v roku 2012 zvýšila vek odchodu do dôchodku, a že to bol Trzaskowski, kto slúžil vo vláde Občianskej platformy pod vedením premiéra Donalda Tuska.

Duda otvorene profitoval z masívnej štátnej mašinérie, ktorú PiS ovláda štýlom charakteristickejším pre východný despotizmus než pre západné demokracie. Vláda priamo kontroluje dva zo štyroch najväčších televíznych kanálov, ktoré na dennej báze útočia na opozíciu. Medzi špinou, ktorú hádzali na opozičného kandidáta, bolo aj to, že bude sexualizovať deti (čo je klebeta, ktorá má základ v tom, že má väzby na poľské LGBT hnutie) alebo že zruší sociálne benefity, aby odškodnil potomkov Židov za transporty počas druhej svetovej vojny.

PiS musela vyhrať

Podľa Thomasa Boserupa, nezávislého pozorovateľa volieb z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, nebol spôsob, akým verejnoprávna televízia pokrývala volebnú kampaň, nestranný:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie