Denník N

Kňažko požiadal o stiahnutie knihy rozhovorov Fedora Gála a Karola Sudora z predaja

Fedor Gál a Milan Kňažko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fedor Gál a Milan Kňažko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Herec argumentuje tým, že v knihe Gál nepravdivo tvrdí, že Kňažkovi v minulosti napísal prejav bývalý príslušník ŠtB Svěchota.

Herec, exminister zahraničných vecí a bývalý politik Milan Kňažko vyzval vydavateľstvo N Press, ktoré okrem iného vydáva aj Denník N, aby stiahlo z kníhkupectiev knihu rozhovorov Karola Sudora s Fedorom Gálom s názvom Ešte raz a naposledy.

Kniha vyšla v roku 2017, Kňažko vyzval vydavateľstvo na jej stiahnutie z predaja na jar tohto roku. Prekáža mu najmä fakt, že kniha obsahuje Gálovo nepravdivé tvrdenie, že Kňažkovi na začiatku 90. rokov napísal jeden z jeho prejavov bývalý príslušník ŠtB Jaroslav Svěchota. V skutočnosti to tak nebolo.

„Jeho kľúčové prejavy vždy písal niekto iný. Občas mal šťastie, že to urobil Ďuro Špitzer, napríklad prejav do knesetu pri príležitosti prvej cesty Václava Havla do Izraela. Ďuro ho napísal tak dobre, že Kňažko zožal ovácie. Inokedy mal smolu, že mu prejav písal Jaroslav Svěchota,“ tvrdil Gál na jednom mieste v knihe rozhovorov.

Gál mal na mysli Kňažkov prejav v Slovenskej televízii z 3. marca 1991, ktorý odštartoval jeho roztržku medzi ním a zvyškom Verejnosti proti násiliu. Sociológ a bývalý líder VPN Gál už pred tromi rokmi uznal, že nemal pravdu. V komentári pre Aktuality.sk v roku 2017 napísal, že nemyslel Svěchotu, ale iného spravodajského dôstojníka, Igora Cibulu.

Kňažko popiera aj to.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Tridsať rokov sporov

Kňažkovi právnici v pôvodnej žiadosti o stiahnutie knihy namietajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie