Denník N

Z ministrovej sebaobrany mám pochybnosti, reagujú odborníci a rektori univerzít na Gröhlingovu diplomovku (anketa)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rektori slovenských vysokých škôl a aj odborníci na vysoké školstvo odpovedajú v ankete k diplomovej práci Branislava Gröhlinga.

Rektori by chceli od ministra školstva počuť, aby jasne odsúdil spôsob, akým on sám písal záverečnú prácu, a vydal tak signál ostatným slovenským študentom. Avšak zdráhajú sa ministra otvorene kritizovať či vyzývať ho, aby odstúpil.

Bývalý minister školstva Juraj Draxler si myslí opak: „Nie, v žiadnom prípade by nemal byť ministrom a od akademického prostredia očakávam, že mu to rázne povie.“

Odborníci pochybujú aj o tom, ako minister pripraví vysokoškolský zákon. „Bude to veľmi zvláštna situácia, keď bude obhajovať zákon, ktorý jasne pomenuje, že to, čo on spravil vo svojich záverečných prácach, je plagiátom,“ myslí si Renáta Hall.

Odborníkom sme položili tri otázky:

  1. Ako hodnotíte skutočnosť, že minister školstva utajuje svoju diplomovú a bakalársku prácu?
  2. Môže na čele rezortu školstva stáť minister, ktorého diplomová práca je kompilátom s prvkami plagiátu?
  3. Veríte, že minister školstva dobre pripraví novelu vysokoškolského zákona na postihovanie akademických podvodov?

Marek Števček

rektor Univerzity Komenského v Bratislave

1. Ako hodnotíte skutočnosť, že minister školstva utajuje svoju diplomovú a bakalársku prácu?

Pokiaľ sa práca nezaoberala utajovanými skutočnosťami alebo neexistuje iný vážny dôvod, kvalifikačné práce by mali byť verejne dostupné.

2. Môže na čele rezortu školstva stáť minister, ktorého diplomová práca je kompilátom s prvkami plagiátu?

Môj postoj k otázkam plagiátorstva je jednoznačný, jasne sme ho odsúdili vo vyhlásení siedmich výskumne a technicky orientovaných univerzít. Nepovažujem však za vhodné vydávať kategorické vyhlásenia o tom, do akej miery by porušovanie akademickej etiky malo politikov diskvalifikovať z rôznych funkcií v exekutíve štátu. Na druhej strane by som veľmi ocenil vyslanie jasného signálu smerom k študentom a študentkám, že takýto prístup k písaniu kvalifikačných prác nie je správny.

3. Veríte, že minister školstva Branislav Gröhling dobre pripraví novelu vysokoškolského zákona na postihovanie akademických podvodov?

Naša doterajšia spolupráca s ministrom Gröhlingom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Slovensko

Teraz najčítanejšie