Denník N

O spravodlivosti a otvorenej debate

J. K. Rowlingová. Foto – TASR/AP
J. K. Rowlingová. Foto – TASR/AP

Obmedzenie diskusie či už zo strany represívnej vlády, alebo netolerantnej spoločnosti vždy poškodzuje tých, čo nemajú moc, a obmedzuje každého v demokratickej participácii.

Otvorený list 150 intelektuálov vyšiel pôvodne v časopise Harper’s Magazine. Okrem iných ho podpísali Anne Applebaumová, Margaret Atwoodová, David Brooks, Ian Buruma, Noam Chomsky, Francis Fukuyama, Garry Kasparov, Steven Pinker, J. K. Rowlingová, Salman Rushdie či Fareed Zakaria.

Naše kultúrne inštitúcie stoja pred okamihom skúšky. Silné protesty za rasovú a sociálnu spravodlivosť vedú k oneskoreným požiadavkám na policajnú reformu, ako aj k širšiemu volaniu po väčšej rovnosti a inklúzii v našej spoločnosti, v neposlednom rade v oblasti vysokoškolského vzdelávania, žurnalistiky, filantropie a umenia. Ale tieto potrebné zmeny taktiež zintenzívnili nový súbor morálnych postojov a politických záväzkov, ktoré majú tendenciu oslabiť naše normy otvorenej debaty a tolerancie rozdielnych názorov v prospech ideologickej konformity.

Popri tom, ako vítame vývoj v prvej oblasti, zdvíhame hlas proti vývoju v tej druhej. Neliberálne sily získavajú moc po celom svete a v Donaldovi Trumpovi, ktorý predstavuje skutočnú hrozbu pre demokraciu, našli mocného spojenca. Ale odpor sa nesmie zmeniť na svoj vlastný typ dogmy či donucovania, ktorý pravicoví demagógovia zneužívajú už teraz. Demokratická inklúzia, ktorú chceme, sa dá dosiahnuť len tak, že sa vyjadríme proti netolerantnej klíme, ktorá sa usadila všade navôkol.

Slobodná výmena informácií a myšlienok, ktorá je krvou liberálnej spoločnosti, sa dennodenne zužuje. Hoci sme si zvykli očakávať to na radikálnej pravici, cenzorský prístup sa rozširuje aj v širšej kultúre. Príkladom sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie