Denník N

Učiteľ, ktorý obdivuje Hitlera, pôjde na pohovor s riaditeľom školy

Adolf Hitler, pre niektorých učiteľov zaujímavý politik. Foto - TASR/AP
Adolf Hitler, pre niektorých učiteľov zaujímavý politik. Foto – TASR/AP

Ak vaše dospievajúce dieťa považuje demokraciu za najvražednejší a najkrvavejší režim v histórii zemegule, krutejší ako Hitlerov, pozrite sa, kto je jeho učiteľ.

Tomáš Ondrovič je triedny učiteľ Strednej odbornej školy sv. Jozefa Robotníka v Žiline a učí študentov ekonomické predmety a informatiku. Netaji sa antisemitskými, homofóbnymi (buzerantská pedofilná zberba) a antidemokratickými názormi, opakovane sa tak vyjadroval na Facebooku aj na svojej internetovej stránke, na ktorej publikuje aj učebné texty a majú k nej prístup všetci vrátane žiakov. Na jeho názory upozornil bloger a bývalý učiteľ Peter Farárik.

Stredoškolský učiteľ tvrdí, že „II. svetovú vojnu spôsobili anglosaskí a židovskí finančníci deštrukciou hospodárskeho a sociálneho systému”. Židov pomenúva hanlivo Židáci a súhlasí s antisemitskými výrokmi, medzi ktorými sú zmienky, že Norimberský proces bol najväčšou fraškou v histórii a názory spochybňujúce holokaust.

Ondroviča sme sa opýtali, či si skutočne myslí, že demokracia je zločinecký režim, tak ako to prezentuje na internete. Odpovedal jednoznačne. Stojí si za tvrdením, že demokracia, ktorú zásadne označuje slovom „vaša“, je jednoznačne tisíckrát krutejšia ako Hitler.

„Takzvaná kapitalistická demokracia usmrtila niekoľkonásobne viac ľudí, ako Hitler v II. svetovej vojne. Je mi veľmi smutno z toho, čo sa deje aj dnes, koľko ľudí musí zomrieť v mene tej vašej demokracie… Demokracia je politická teória, za ktorou sa skrýva najvražednejší a najkrvavejší režim v histórii zemegule,“ tvrdí Ondrovič.

Minister správanie učiteľa odsúdil

Zriaďovateľom školy sú Saleziáni don Bosca na Slovensku. Riaditeľ Viliam Riško vyhlásil, že súkromné vyjadrenia učiteľa zhrnuté v blogu, sa určite nestotožňujú s hodnotami saleziánskej školy.

Ondroviča prijali do zamestnania pred dva a pol rokom a jeho vyjadrenia z minulosti nekontrolovali. „Za ostatný čas sme aj v škole pobadali, že pán Ondrovič má niektoré extrémne názory. Upozornili sme ho, že sa to nezhoduje s hodnotami našej školy,“ povedal riaditeľ.

Riaditeľ Riško, napriek tomu že je na dovolenke, telefonoval s učiteľom a dohodli sa na pohovore, pri ktorom mu navrhne riešenie situácie.

Minister školstva Juraj Draxler takéto vystupovanie pedagóga odsúdil, nie je podľa neho v súlade s etickými požiadavkami, ktoré by mal riaditeľ školy klásť na svojich pedagógov. Ministerstvo nevylúčilo, že do žilinskej školy pošle štátnu školskú inšpekciu, ktorá kontroluje úroveň výchovy a vzdelávania v školách.

Bývalý učiteľov kolega, ktorý odmietol zverejniť svoje meno, pozná Ondroviča ako komunikatívneho človeka a schopného učiteľa. Všimol si „takéto“ jeho vyjadrenia na internete, aj ho na to upozornil, ale zbytočne.

Ondrovič rieši aj vnútropolitické problémy. Verejne propaguje násilie výrokmi typu, „nemôže byť taký problém odbachnúť Dzurindu, Mikloša alebo Radičovú“, alebo „keby tu žili Afgánci alebo Iračania“, parlament by ľahol popolom a naši „papaláši“ by už boli po smrti.

Hitler podľa Ondroviča nebol o nič krutejší ako jeho protivníci, navyše zaprognózoval, že o 50 rokov sa o Hitlerovi bude písať úplne inak. „S nadhľadom.“

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Stránka už nefunguje

Ešte ráno bola jeho stránka voľne prístupná, okrem iného aj s jeho propagáciou názorov českej ultrapravicovej strany Národní demokracie, ktorá má blízko k neonacistickej scéne. Na poludnie sa už stránka nedala zobraziť.

„Pokiaľ viem, je to riadne zaregistrovaná politická strana v Čessku. Nie som fascinovaný, ale pokiaľ by bola podobná strana na Slovensku, volil by som ju,“ reagoval na otázku, čo ho fascinuje na strane Národní demokracie.

Predseda Nových školských odborov na Slovensku Ľudovít Sebelédi sa o prípade žilinského učiteľa dozvedel z blogu Petra Farárika. „Učitelia s takýmito názormi by nemali pôsobiť v školstve. Ak niekto porušuje zákony, nemal by byť učiteľom,“ vyhlásil šéf nových školských odborov, ale zdôraznil, že to platí, len ak tieto výroky napísal skutočne učiteľ Ondrovič.

Sebelédi dodal, že na Slovensku platia zákony, ktoré podobné vyhlásenia považujú za trestné činy.

Šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek záležitosť nekomentoval. Je na dovolenke a s prípadom sa musí najprv oboznámiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie