Denník N

Riaditeľ RTVS Rezník: Neviem, ako dlho tu ešte vydržím

Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček
Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček

Po každých voľbách – a zažil som ich už asi osem – má nová moc prirodzenú ambíciu realizovať svoj výkon na čo najširšom poli. Veď dostali na to mandát. Ako to bude teraz, uvidíme, vraví o svojej budúcnosti riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Jaroslav Rezník (54) je od roku 2017 generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska, predtým šéfoval Slovenskému rozhlasu či TASR. V rozhovore hovorí:

  • či čaká svoje odvolanie a či už má zbalené,
  • či ho prekvapilo, že sa ho zastal Boris Kollár,
  • či je spokojný so spravodajstvom RTVS,
  • či sa chystá zmeniť logo RTVS a kedy.

Vicepremiérka Veronika Remišová v máji na Facebooku zverejnila fotografie ôsmich manažérov zvolených či vymenovaných za minulej vlády, ktorí boli „na odstrel“…

… také tie piškvorky.

Áno. Bola tam aj vaša fotografia. Vtedy boli piati z tejto osmičky stále vo funkcii. Viete, čo sa odvtedy zmenilo?

Asi sú preškrtnutí aj ďalší.

Dokonca je to tak, že dnes ste už jediný, koho odchod nie je na spadnutie. Medzičasom prišiel o funkciu Ľubomír Jahnátek či Ľudovít Makó, pán policajný prezident Lučanský svoj koniec ohlásil a pre pána Vážneho sa mení zákon. Vy sa ešte nebalíte?

Všetko sa trochu opakuje. Už som zažil situáciu, po voľbách v roku 1998, keď Rada Slovenského rozhlasu hlasovala o tom, či vypíše konkurz na obsadenie miesta riaditeľa Slovenského rozhlasu. Vravel som im, že aj keď rozumiem, o čo ide, nie som si istý, či to dobre naformulovali a či môžu vypísať konkurz na miesto, ktoré je obsadené. Ustál som to v pomere päť ku štyrom.

Áno, na čele rozhlasu ste v roku 1998 zostali.

Asi o rok a pol som sa stretol na jednej recepcii s Františkom Mikloškom, ktorý mi s noblesou jemu vlastnou povedal: „Vyzerá to tak, že si zostal už len ty, Markuš (predseda Matica slovenskej) a Peter Mihók (šéf obchodnej a priemyselnej komory), a už máme všetkých.“ Tieto piškvorky mi to pripomenuli, aj keď vtedy ešte neexistovali sociálne siete.

V tom čase sa to interpretovalo tak, že ste na čele rozhlasu zostali vďaka tomu, že sa vás zastala koaličná Strana demokratickej ľavice. Ak teda hľadáme historické paralely, zdá sa, že aj teraz ste našli obranu u jedného koaličného partnera z novej vládnej koalície, no tentoraz je to Boris Kollár a Sme rodina.

Bol som na Rade RTVS, na ktorú prišiel pán Kollár, ak tam smeruje otázka.

Boris Kollár sa nečakane ukázal na rokovaní Rady RTVS v máji a okrem iného povedal: Na rozdiel od pána Miku sme sa dostali za pána Rezníka ako opozičná strana do spravodajstva. A to aj napriek tomu, že pán Rezník vedel, že my sme za jeho voľbu nehlasovali.“ Vedeli ste o tom, že pán Kollár niečo takéto chystá?

Zhruba hodinu pred začiatkom som sa o tom dozvedel, lebo nám, samozrejme, nahlásili, že sa zúčastní predseda Národnej rady. No nevedel som, čo tam povie.

Nie je úplne bežné, aby sa predseda parlamentu ukázal na Rade RTVS.

Nestáva sa to často. No rokovania rady sú verejné a z času na čas sa tam politici objavia.

Jaroslav Rezník v budove Slovenského rozhlasu. Foto N – Vladimír Šimíček

S ktorými vládnymi politikmi ste sa od volieb zhovárali o svojej pozícii?

O svojej pozícii? S nikým. Rozprával som sa s pani ministerkou Milanovou, rozprával som sa aj s premiérom, ale to bolo v čase korony. Koordinovali sme vtedy s vládou, aké výstupy potrebujú tlmočiť cez RTVS, a referoval som o tom, ako sme prispôsobili vysielanie situácii. Prakticky to isté som predtým predkladal aj parlamentnému mediálnemu výboru.

O svojej budúcnosti ste sa pri tejto príležitosti s premiérom Matovičom nerozprávali?

Nie. Ani nikde inde.

Aby sme si to zhrnuli: od vášho nástupu na čelo RTVS uplynú tri roky, do konca funkčného obdobia vám zostávajú ešte dva. No určite sledujete koaličné náznaky, že by ste mali skončiť aj skôr. Ak by ste si mali tipnúť, aké šance si dávate, že budete v RTVS do roku 2022?

Neviem, či vydržím. No každý jeden mandát, ktorý som doteraz vykonával, som dokončil. Myslím si, že aj preto, že som tie inštitúcie viedol centristicky a verejnoprávne. Tak, aby každý názorový prúd v spoločnosti mal v tej inštitúcii miesto. Po každých voľbách – a zažil som ich už asi osem – má nová moc prirodzenú ambíciu realizovať svoj výkon na čo najširšom poli. Veď dostali na to mandát. Ako to bude teraz, uvidíme.

Je tlak na váš odchod dnes silnejší, ako ste cítili niekedy v minulosti?

Viem, že som v pozícii, že mám odpovedať ja, ale skúsim otázku: čo by mojím odchodom dosiahli? Ak by ma aj hypoteticky politickým rozhodnutím od 1. augusta 2020 vymenili. Volebný mandát koalície trvá do roku 2024. Nebolo by logickejšie, aby menili riaditeľa skôr v polovici svojho mandátu? Aby sa riaditeľ RTVS nemenil približne v rovnakom čase s parlamentnými voľbami? Podľa môjho názoru je to logickejšie aj produktívnejšie.

Posledné týždne chodíte na parlamentný mediálny výbor, ktorý od volieb vedie Kristián Čekovský, teda bývalý reportér RTVS. Vy ste mu v RTVS nepredĺžili zmluvu a on sa s vami stále súdi. Aký je to pocit predstupovať pred človeka, ktorý bol ešte pred dva a pol rokom jedným zo stoviek vašich zamestnancov?

Dokážem sa odosobniť. Stretneme sa, podáme si ruky. Nemám pocit, že by jemu alebo mne šľahali z očí blesky. Je legitímne zvolený poslanec a predseda výboru pre kultúru a médiá, kam chodím 22 rokov. Zažil som tam desiatky poslancov.

Ale toto je naoko trochu pikantnejšia situácia.

Áno, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie