Denník N

Cigániková z SaS: Diplomovku premiéra asi musíme nechať tak, lebo by padla vláda

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jana Cigániková je jednou z najvýraznejších poslankýň. Ostro vystupuje proti sprísňovaniu interrupcií a ako predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo kritizuje ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Nezahlasovala ani za programové vyhlásenie vlády.

Poslankyňa Jana Cigániková z SaS v rozhovore hovorí o tom:

  • či ju presvedčil minister školstva z SaS o svojej diplomovej práci,
  • aké sú vzťahy v koalícii a ako prebiehalo stretnutie koalície na Bôriku,
  • prečo Marek Krajčí nekomunikuje s nikým okrem svojho okolia,
  • o tom, kto by mal po Sulíkovi viesť SaS,
  • ako sa stala feministickým hlasom v parlamente.

Premiérova diplomová práca je plagiát, v ktorom odpísal dve knihy a necitoval ich. Igor Matovič to potvrdil vo svojom statuse, ospravedlnil sa a povedal, že nebude titul používať. Ale neodstúpi. Ide o tretiu problematickú diplomovú prácu v koalícii. Ako sa s tým koalícia vyrovná?

Mám pocit, že to budeme musieť nechať tak, lebo by padla vláda, ktorá zatvára do väzenia ľudí, čo na tomto štáte roky parazitovali. Je dobre, že sa Igor vzdá titulu, a nie je v poriadku, že ho takto získal. Ešte menej je v poriadku, že klamal. Ale naozaj nechcem, aby padla protikorupčná vláda pre diplomovky. Bude dobre, ak minister školstva vytvorí zákon, aby bolo možné vzdať sa titulu aj s právnym účinkom. Myslím si, že tu bude viac adeptov na tento úkon.

Problém so svojou diplomovkou, ktorá je kompilát s prvkami plagiátu, má aj Branislav Gröhling

Keby len on, aj my s ním. Podľa mojich vedomostí to však nie je plagiát.

Kriticky ste vystupovali voči Borisovi Kollárovi, váš klub ho vyzval, aby odstúpil. V čom je rozdiel, keď ide o vášho ministra?

Vystupovala som kriticky najmä k tomu, ako Kollár tému uchopil. Pre mňa nie je koniec sveta, že opajcoval diplomovku. Pre mňa bolo neprijateľné, aby sa z pozície predsedu parlamentu  

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Interrupcie

Marek Krajčí

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie