Denník N

Hráčom prikázal, aby dostali gól. Fanúšikov Leedsu sme sa opýtali, ako vnímajú bláznivého trénera Bielsu

Fanúšik z Tadcasteru s Bielsom. Foto - archív Julie Trimblovej
Fanúšik z Tadcasteru s Bielsom. Foto – archív Julie Trimblovej

Leeds United postúpil do Premier League, a to aj vďaka úspešnému čudákovi Marcelovi Bielsovi.

Keď Leeds United hľadal pred dvomi rokmi nového trénera, jeho funkcionári vycestovali do Buenos Aires. Marcelo Bielsa bol ich prvou voľbou, no chceli sa presvedčiť o jeho znalostiach.

Opýtali sa ho, či sleduje druhú anglickú ligu. Bielsa si otvoril svoje poznámky a rozhovoril sa o rozostaveniach všetkých tímov. Vedel, koľko zápasov odohralo každé mužstvo v systéme 4-3-3, 3-5-2 či 3-4-3. Dokonca si vypočítal pravdepodobnosť, s ktorou jedna formácia porazí druhú.

Funkcionári Leedsu sa na seba pozreli a zhodli sa, že Bielsa testom prešiel. Po dvoch rokoch oslavujú – West Bromwich prehral na ihrisku Huddersfieldu, čo znamená, že Leeds už na sto percent postúpi do Premier League.

V texte si prečítate aj:

  • prečo nútil svojich hráčov zbierať odpadky;
  • ako nariadil kolegovi, aby sa prezliekol za novinára;
  • prečo sám seba udal na polícii;
  • že mieril zbraňou na fanúšikov vlastného tímu;
  • ako odišiel na tri mesiace do kláštora.

Fantastický chlapík

Julie Trimblová fandí Leedsu od roku 1971 a za posledných pätnásť rokov bola na všetkých zápasoch.

„Takýto úkaz sme tu ešte nemali. Kiežby som bola mladšia, aby som ho mohla sledovať dlhšie. Marcelo je jeden z nás – môžete ho stretnúť na jeho prechádzke z tréningového centra domov. Nehovorí po anglicky, ale úprimne? Myslíme si, že tajne nášmu jazyku rozumie, no radšej sa tvári, že nie,“ vysvetľuje pre Denník N.

O svojej skúsenosti hovorí aj ďalší člen fanklubu z Tadcasteru. „Rozhodol som sa napísať Marcelovi list. Tri dni nato mi niekto zaklopal na dvere a opýtal sa ma, či som to bol ja,“ vraví.

„Vtom ten človek v cudzom jazyku zakričal a ukázal na lavičku pri mojom dome. Otočil som sa a zazrel som tam Marcela. Usmieval sa od uchu k uchu, podpísal mi dres a vymenili sme si pár zdvorilostných fráz. Nikdy na to nezabudnem, fantastický chlapík!“ uvádza.

Príhoda dlhoročného fanúšika Leedsu Vicenta Kayleigho

O príhodách s Bielsom by som vám vedel rozprávať! Ale najkrajšiu spomienku mám z decembra minulého roka. Pamätám si to, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie